Denna är uppdaterad den 17 maj 2008
Resor 2007:

39. SÄLresa till Paris den 12-18 februari 2007

Till huvudmålen hörde det nya Musée de Quai Branly i Lego-expressioistisk stil för utomeuropeisk konst,
Musée de l´Orangerie, Brancusis atelierSe mer om Brancusi här, Webcam Pompidou, Centre Pompidou, Picassomuseet, Louvren, Musée d´Orsay
och Musée Marmottan Monet , Musée de l´art Moderne de Paris.
Vi lyckades få biljetter till operaförställningen Don Giovanni med Peter Mattei


Brancusis SÄL

SÄLar utanför Louvren (Klicka för större bild)40. SÄLresa till Italien den 4-11 mars 2007 under rubriken Delikatesser för kropp och själ.
Resan gick till bl.a. Bologna,Florens och Parma. Utöver det officiella programmet besökte vi
Ufficierna och Marino Marini museet i Florens.
I Palazzo Strassi såg vi en specialutställning av 50 verk av Cezanne.41. Den 26 juni-1 juli 2007 åkte 25 SÄLar  till Tyskland för att se på konst.

Först åkte vi till Hannover och Sprengel-museet som förutom den fina permanenta  samlingen av modern konst visade aktuella konstnärer under rubriken ”Made in Germany”.

Ett av huvudmålen för resan var Kassel. Där visar man under 100 dagar vart femte år ”Documenta” som är ett måste för alla som är intresserade av samtidskonst. Här fick vi oförglömliga upplevelser och storartad underhållning.Själv minns jag Ulf Rollofs flugfångare och Joseph Beuys föreläsningar. Kvar finns nu hans 7000 ekar. Vi kan också se änden på Walter de Marias jordkilometer.

Med på utställningen 2007 var 1001 kineser som aldrig tidigare varit hemifrån och lika många antika kinesiska stolar. De flesta av årets konstnärer var tidigare okända men kommer säkert att dyka upp i olika sammanhang i framtiden.

Via Bielefelds konstmuseum åkte vi till Herford. Här finns ett märkligt museum ritat av den kände arkitekten Frank Gehry. I den märkliga utställningen ”Tystnaden” kunde vi bl.a. se en kopia i bly av en rulle med Bergmanfilmen med samma namn.

En höjdpunkt på resan blev besöket i Skulptur Projekte Münster 07. Det startade för 30 år sedan och är så exklusivt så det förnyas bara vart tionde år. Lyckligtvis så bevarar man många av de tidigare installationerna. Münster är därför ett Mecka för alla som är intresserade av skulptur. Nu liksom för 10 år sedan låg jag på rygg på en gräsmatta och begrundade Kabakovs installation med text av Goethe i en TV-antenn uppe i himlen. Till årets nyinstallationer hörde en konstnärligt utsmyckad offentlig toalett, en djurcirkus med en saltstod av Lots hustru, en förfalskad arkeologisk utgrävningsplats och en inverterad pyramid Sådana upplevelser gör att man utvecklas. I resan ingick också besök i flera museer med konst där vi åtminstone delvis kunde känna igen oss tex i Kunsthalle Bielefeld och Kunsthalle i Bremen.

Att betrakta konst är att förnimma en del av evigheten.

 

42.Den 10 oktober 2007 åkte 45 stycken SkåneSÄLar och SÄLar kommunalt med tåg och buss till Ordrupgaard i Köpenhamn för att se en mycket intressant utställning som pågår t.o.m. 25 november med Piet Mondrian. Han målade från början helt föreställande men blev en av 1900-talets viktigaste abstrakta konstnärer och grundade neoplasticismen och de Stijl. På utställningen visade man modeller av hans ateljéer i Amsterdam, Paris och New York och spelade jazzmusik från hans skivsamling.

På museet finns också en fin samling impressionister och danska Guldålderskonstnärer.

Vi åkte vidare till Louisiana och en utställning av den högst värderade nu levande realistiske bildkonstnären Lucian Freud

En annan utställning innehöll 250 fotografier av den kände amerikanske modefotografen Richard Avedon.43. Den 17-21 oktober 2007 åkte vi till Istanbul med Temaresor
Där pågick den berömda biennalen och intresserade fick tillfälle att se Istanbul Museum of Modern Art med David Elliotts fina utställning av de tidigare nio biennalerna. En höjdare var föreställningen med de dansande Dervisherna på ändstationen för orientexpressen.

Totalt deltog 80 SÄLAR som hade glädjen av att åka båt på Bosporen i strålande sensommarväder.

44.Vi har annonserat en veckolång resa med Temaresor till Klassiska Indien med avfärd den 21 november 2007. Resan blev inställd på grund av många avanmälningar.

 

45.Den 9-13 december 2007 gjorde vi en Opera- och konstresa till Berlin.

Resenärer från Göteborg och Stockholm flög medan Malmöresenärerna åkte buss

De operor som fanns på programmet var

Rigoletto av Verdi( Komische Oper) alternativt Mozarts Figaros bröllop på Staatsoper

Nästa kväll såg vi en onödigt moderniserad Trollflöjt på Komische Oper 

Sedan kom Kärleken till de tre apelsinerna av Prokofjev  eller en konsert med Pincas Zuckerman på Filharmononin.

La Donna del Lago av Rossini i (Deutsche Oper) blev en riktig höjdare med oförglömliga sångare.

De konstmuseer vi besökte var Gemäldegalerie med en av världens bästa samlingar av konst från 1200-1700talet, Alte Nationalgalerie med konst från 1800-talet och Neue Nationalgalerie  med en utsökt samling 1900-talskonst.

I Neue Nationalgalerie såg vi en utställning av Janis Kounellis som är född i Grekland men bosatt i Italien.

Han visade installationer med stolar, kolsäckar, järnbalkar och gamla symaskiner. Hans konst representerar den fattiga konsten Arte Povera som arbetar med billiga eller återfunna material.

En dag gick åt för att se samtidskonst i Hamburger Bahnhof med Flicksamlingen

och Sammlung Berggruen med Picasso, Matisse och Klee.  De mest ambitiösa hann att se Pergamonmuseet och Egyptiska museet med Nefertitebysten. Särskilt nöjda var besökarna på Historiska museet.

Till välkomst- och avskedsmiddagen drack vi Amarone Classico della Valpolicella 2003!

Vi var 37 SÄLar med på resan.
Synpunkter om SÄLresor mottages tacksamt
av Nils Tryding, Box 57, 296 21 Åhus eller via 
e-brev till nils@tryding.se


Information om resorna finns på Internet och uppdateras regelbundet

Det är således möjligt att både före och efter resan (via klickbara länkar) besöka museer och andra sevärdheter.