Resor 2005

29. Den 27 februari - 7 mars 2005 Konst- och musikresa till Madrid och Lissabon i samarbete med Svenska Kulturresor i Malmö
Vi flög med SAS till Madrid och startade med en stadsrundtur. Museibesöken började med Reina Sofia-museet för modern konst med bl.a Picassos Guernica . Vi besökte också opera Teatro Real New som visade Lohengrin av Rickard Wagner från Deutsche Oper i Berlin.
Nästa dag var vi på Museo National del Prado med bl.a. Hieronomus Bosch och det fantastiska Museo Thyssen Bornemisza, som just har utvidgat lokalerna för att kunna visa tillfälliga utställningar. Vi fick se en liten fin utställning av Hans Memling och en stor Die Brücke-utställning med anledning av 100-årsminnet.Tredje dagen startar vi i Museo de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando som har en mycket intressant samling målningar av bl.a. Goya.
Resan går vidare med buss till Merida där vi besökte det berömda Museo National de arte Romano
Efter en övernattning i Merida fortsatte resan med buss till Lissabon. Efter en stadsrundtur och besökte vi Privatmuseet för Portugals mest kända konstnär, Vieira da Silva .Vi hann också med ett operabesök och såg Rossinis La donna del lago Teatro National Sao Carlos.
En huvudattraktion var  Gulbenkians privatsamling med  Centro Arte Moderna. Vi besökte också Museu Nacional de Arte Antiga  där vi stod länge framför San Antonius frestelser av Bosch. Resan avslutades med en utflykt till Sintra med det  nya museet Bernardo collection of modern art. som blev en spännande knorr på resan.Resan var kraftigt övertecknad. Vi  lyckades bereda plats för 48 deltagare.

30. Den 16-18 mars 2005
gjorde SÄL i samarbete med SkåneSÄL en resa till konstmuseer i Jylland .
Dag 1 Resa gick med buss från Kristianstad  via Lund  och Malmö. Via tre broar når vi Kolding på eftermiddagen. Här besökte vi Trapholt som är ett annorlunda museum med modern konst och design. En utställningen gällde bl.a. Piss flowers av en av vår tids mest kända kvinnliga konstnärer Helen ChadwickVi körde vidare till hotellet i Silkeborg där vi  bodde i två nätter.
Dag 2 Vi åkte först till Århus och ARoS som är det senaste museet i Norden för samtidskonst. Byggnaden ser ovanligt konstig ut (en rödvit kub med 52 meters sida). Museet är redan en publiksuccé och känt för sin samling samtidskonst av internationellt kända konstnärer. Ron Mueck´Boy är särskilt omtalad. Specialutställningen gällde videokonst av Bill Viola Han anses vara den främste i världen i den konstformen. Vi körde vidare till Ålborg där vi  besökte Nordjyllands  konstmuseum  (ritat av Alvar Alto).
Dag 3 På förmiddagen besökte vi först Herning Kunstmuseum   med stora verk av Carl-Henning Pedersen och därefter Silkeborgs konstmuseum med "Stalingrad" och 115 andra målningar av Asger Jorn. Se även CoBrA Art
Efter lunch återvände vi hemåt. Vi  var 41 deltagare.
Researrangör: Christers Resor Hemsida www.christers.se

31. Den 31 maj-6 juni 2005 Konst och musikresa till Oslo och Bergen i samarbete med Svenska Kulturresor
Vi flög med SAS  från Göteborg eller Köpenhamn till Bergen. Här såg vi först Rasmus Meyers Samlingar och Stenersens samling i Bergens kunstmuseum och Lysverket
Efter en stadsrundtur besökte vi  Griegs Troldhaugen för att höra en privat pianokonsert.
Vi deltog i festspelen (Eurofestivalen) i Bergen 2005. 
där man den 1 juni man spelade Mahlers 8e symfoni  i Grieghallen och den 2 juni  såg vi
Peer Gynt av Ibsen på Den Nationale Scene i regi av Robert Wilson. I Bergen besökte vi också det mycket intressanta Lepramuseet och fick lära oss mer om Armauer Hansens och hans upptäckt av leprabacillen.

Nasjonalmuseet for kunst  På  Museet för samtidskonst såg vi utställningen "Populism" och gladdes åt Ilya Kabakovs installation "Mannen som inte kunde slänga någonting". Vi besökte också Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst ,som visade nyförvärvad konst av bl.a. engelsmannen Damien Hirst och amerikanen Jeff Koons.
På kvällen såg vi en föreställning av Verdis La Traviata på Den Norske opera med mycket fina solister.
Sune Nordgren  visade oss utställningen  "kyss grodan" med en rad internationellt kända konstnärer
och Nasjonalgalleriet med bl.a. den omhängda Munchsamlingen Alle snakker om museet.
Den 5 juni  besökte vi Folkmuseet i Bygdöy med stavkyrkan från Gol och Vikingskeppmuseet och därefter Heine Onstad Kunstcenter med en mycket fin Cobrautställning. Vi hann också med att se Kunstidustrimuseet med Baldisholteppet från 1180 och basisutställningen "Design og kunsthåndverk 1905-2005"
Att fira Sveriges nationaldag den 6 juni i Oslo innebar vissa risker. Deltagare med svenska flaggor hade fått rådet av en välvillig kollega att ta på sig skyddshjälm. I Norge bedriver man fortfarande säljakt och vi  riskerade att bli nerklubbade. Alla 20 deltagande SÄLar kom dock hem helskinnade.

32. Den 27 juni-2 juli 2005
Båstads kammarmusikfestival
(Konstnärlig ledare var Helen Jahren)
Vi var en grupp SÄLar som deltog i festivalen. Den 29 juni lyssnade vi på Primula veris med bl.a. Beethovens Kreutzersonat och på Saxifraga granulata med bl.a. Sjostakovitjs violasonat med Oslo stråkkvartett.

Den 2 juli var vi först i i Hovs kyrka och njöt hela kvällen av maratonkonserten Al fine.

33.Den 20-28 september 2005

Höjdpunkter i Kina
Dag 1 Avresa från Skandinavien med SAS
Dag 2 Ankomst till Shanghai. Utflykt till the Bund. Två övernattningar i Shanghai
Dag 3 Stadsrundtur i Shanghai. Vi besökte bl.a. Peace Hotel och Shanghai museum!
Dag 4 Shanghai-Xian Två övernattningar i Xian
Dag 5 Utflykt till terrakotta-armén
Dag 6 Xian-Beijing. Tre övernattningar i Beijing.
Dag 7 Utflykt till den kinesiska muren.
Dag 8 Utflykt till förbjudna staden och
himmelska fridens torg
. Vid Himmelstemplet såg vi en flock skatduvor
Dag 9 Beijing-Skandinavien
Deltagarantal 31 personer
Resan var fulltecknad
En extra SÄLresa med samma programstartade den 13 september

I november numret 2005 av medlemstidningen fanns en reseberättelse av Hans Hallander


34. Den 5-10  december 2005 flög vi från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till München  Här finns de berömda museerna Pinakothek der Moderne, Neue Pinakothek och Alte Pinakothek. Lehnbachhaus har en stor samling av målningar av Kandinsky och andra konstnärer i Der Blaue Reiter. Vid vårt besök visades en stor retrospektiv utställning av Franz Marc. I München såg vi högklassig opera i Bayerische Staatsoper.

På programmet stod Julius Caesar av Händel och  Manon Lescaut av Puccini Synopsis finns här

Huvudrollen i Manon Lescaut sjöngs av Norma Fantini och dirigent var Fabio Luisi-en fantastisk upplevelse. Från Mûnchen åkte vi buss till Stuttgart. Här besökte vi först Staatsgalerie Stuttgart med en förnämlig konstsamling och därefter det nyinvigda , arkitektorist spännande Kunstmuseum. Innan vi flög hem till Sverige åkte vi till ett annat aktuellt museum i Baden-Baden med Sammlung Frieder -Burda.

Vi var 25 deltagare.

Resor våren 2006:

35. Den 24 februari-2 mars 2006 deltog 44 SÄLar i en konst- och musikresa till Barcelona och Valencia. I Barcelona såg vi arkitektur av Antoni Gaudi bl.a.Park Güell och den ofullbordade kyrkan Sagrada Familia , Picassomuseet , Fundacio Joan Miró, Nationalmuseet för Katalansk konst och Museet för samtidskonst MACBA som är ritat av den aktuell museiarkitekten Richard Meier Den berömda operan Liceu gav vid vårt besök Otello av Verdi. Synopsis av operan finns här . Valencia har en av de viktigaste kulturella byggnaderna i Europa ritad av de mycket aktuella arkitekterna Santiago Calatrava (berömd för Turning Torso i Malmö men mycket häftigare i Valencia) och Felix Candela konstsamlingen Ivam med en intressant samling av Julio Gonzales var mycket sevärd. Där såg vi också en stor utställning av islänningen Erro. Roman.

36. Den 26 mars till 4 april 2006 konst och opera i USA. Vi flög med SAS till New York där vi började med en välkomstmiddag. Nästa dag gjorde vi en stadsrundtur och besökte   The Guggenheim museum med en stor utställning av skulptören David Smith och Klee and America på Neue Galerie Vi besökte också det fantastiska the Metropolitan Museum. Där såg vi bl.a. Robert Rauschenbergs Combines
MoMa har en av världens bästa samlingar av modern konst . Vid vårt besök visde man den stora utställningar av Edvard Munch. Frick collection med en specialutställning om Goyas sista år 1824-1828 i Bordaux, The Whitney museum med biennal, Hopper och Calders fantastiska cirkus ingick naturligtvis i resan. Vi hann se opera i Metropolitan opera house (Beethovens Fidelio med bl.a Karita Mattila och Luisa Miller av Verdi.

Vi åkte buss till Philadelphia  (med Museum of arts (utsökta verk av Brancusi ,Twombley, Miró och Mondrian) och Barnes foundation som har en av världens finaste privatsamlingar.Bussfärden gick vidare till Washington med Smithsonian museums, National Gallery of Arts med specialutställningar om Dada och Cezanne i Provence

.På Kennedy Center Washington National Opera gav man den 1 april  "Kärleksdrycken" av Donizetti . Intresset för USAresan var stort ( 33 SÄLar deltog)
Nils-Holger Areskog har skrivit en reseberättelse i novembernumret av Medlemsbladet 2006.


RESOR hösten 2006

37. Den 3-10 oktober 2006 gjorde  SÄL en rundresa på Sicilien. Här var då varmast i hela Europa.
Detaljer finns på Temaresors internetlänk "Sicilien-en kulturell mångfald"
Resan gick med flyg till Catania vid foten av Etna. Bussresan runt ön gick först till Tauromina och den antika teatern. I Cefalú besökte vi den medeltida katedralen. I Palazzo Abatellis i Palermo var en av höjdarna Antonello da Messinas Bebådelsen som Sture Linnér så målande beskrivit i sin bok Strövtåg på Sicilien.

Via den antika staden Segestra kom vi till den medeltida byn Erice och Marsala med sina dessertviner.

Nästa mål var den grekiska bosättningen Selinunte och tempeldalen Agrigento som står på Unescos

världsarvlista. I Piazza Amorina imponerades vi av golvmosaik med damer i bikini i en romersk villa från 300-talet. Den sista hållplatsen blev Siracusa där Caravaggios Santa Lucias begravning

blev en värdig slutpunkt. När vi (57 SÄLresenärer) var på Sicilien var det det varmaste stället i Europa F Förutom att vi fick en genomgången av grekisk, romersk, bysantinsk, arabisk och normandisk

kultur fick vi uppleva sköna bad, en blommande natur och kulinariska upplevelser.

38. Den 23-30 oktober 2006 gjorde vi en konstresa till Schweiz. Vi (44 SÄLresenärer) flög till Zürich och åkte därifrån  en rundtur i buss via Luzern (med Picasso-museum ,Kunstmuseum och Sammlung Rosengart ) till Martigny som är omgivet av alper och vingårdar. Här besökte vi Fondation Pierre Gianadda som har en fantastisk skulpturpark. H östen 2006  visar  museet en enastående intressant utställning av Europeisk konst från Metropolitan Museum i New York. Vi åkte vidare till Vevey med Musée Jenisch som bl.a.har en stor samling av Oskar Kokoschka. I Lausanne såg vi Collection de l´Art brut med en märklig samling naiv konst.
I Kunstmuseum Bern finns en förnämlig samling. En höjpunkt var det nyöppnade Zentrum Paul Klee. Kunstmuseum Basel har betydande samlingar av äldre klassisk konst, modern konst och samtidskonst. Vid vårt besök visades en specialutställning av Kandinsky  Det var en av de bästa i sitt slag.
Vi besökte Tinguely museet och museet som Ernst Beyeler låtit uppföra med en av världens förnämsta privatsamlingar av konst. Specialutställningen EROS innehöll verk av 50 internationellt kända konstnärer. Vi besökte vidare Sidney och Jenny Browns privata konstsamling: Stiftung Langmatt i Baden. 
I Zurich  finns en utsökt konstsamling i Kunsthaus
I Winterthur  såg  vi  Sammlung Oskar Reinhardt am Röhmerholz och Kunstmuseum Winterthur.
En finess med resan är att vi får se några privatsamlingar som bara är öppna för tidsbeställda gruppresor.

"Simon Boccanegra" av Verdi med bl.a. Barbara Frittoli och Thomas Hapson var en riktig höjdare

Sammlung E.Bührle innehåller en förnäm samling fransk konst Alla 200 mästerverken kan ses här.

Nils Tryding, Box 57, 296 21 Åhus eller via 
e-brev till
nils@tryding.seTIDIGARE RESOR:
Resa med SÄL år 2000
1.SÄLs konstresa till Schweiz den 22-29 oktober 2000:

Vi började med att flyga till Zurich och åker därifrån  via Luzern (med intressant Picasso-museum ,

Kunstmuseum och Sammlung Rosengart )till Martigny som är omgivet av alper och vingårdar. Här finns Fondation Pierre Gianadda som både har en fantastisk skulpturpark och som år 2000  visade  en omfattande utställning av Vincent van Gogh.  Vi åkte nästa dag vidare till Lausanne med Collection de l´Art brut som är en märklig samling av konst.
Nästa dag såg  vi Kunstmuseum Bern med med en förnämlig samling av bl.a. Paul Klee 
Via Solothurn Kunstmuseum som bl.a.har en intressant van Gogh-tavla

kom vi till  Kunstmuseum Basel med flera betydande konstsamlingar med både äldre klassisk konst och samtidskonst. 
Två andra museer är Tinguely museet och fram för allt det nya museet som konsthandlaren Ernst Beyeler låtit uppföra med en av världens förnämsta privatsamlingar av konst med en separatutställning av Andy Warhol "Series and singles" fram till 31 december 2000.I Weil som ligger på den tyska sidan i utkanten av Basel finns Vitra Design Museum med Frank O´Gehry som arkitekt.  Vi besökte vidare Sidney och Jenny Browns privata konstsamling: Stiftung Langmatt i Baden. 
I Zurich  finns en utsökt konstsamling i Kunsthaus
Sammlung E.Buehrle innehåller en förnäm samling fransk konst, 
I Winterthur  såg  vi  Sammlung Oskar Reinhardt am Röhmerholz och Kunstmuseum Winterthur.FLER RESOR: På grund av den stora efterfrågan på SÄL-resorna har för åren 2001och 2002 antalet utökats och tidpunkterna fördelats lite jämnare över året än  tidigare. 


Resor med SÄL år 2001

2. Den 30 januari 2001 Faraonernas Egypten med Nilkryssning Resans uppläggning fanns i Temaresors katalog sid. 140-141. En vecka repektive 2 veckor 
Reseansvariga för 91 SÄLar var Hans Rundcrantz och Bertil Widman.
 
3. Resorna till Israel och USA blev av olika skäl inställda.

4. Den 21-29 mars 2001 Konstresa till Barcelona/Madrid
Flyg till Barcelona ( Antonio Gaudi Picassomuséet, Fondacio J Miró1 , Fondacion Joan Miró2 , Tapiesmuseet Museum of Modern Art av arkitekten Richard Meier
Endagsfärd med buss till Figueras(Dali) och Theatermuseet Nästa dag via Zaragoza  till Madrids stora museer med besök på Prado museet med Picassos berömda Guernica Thyssens samlingar , Reina Sofia Museet och Fundacion Juan March för att nämna några 
På det arkologiska museet finns en exakt kopia av Altamiragrottan.
Buss till Toledo el Greco   Hemflyg från Madrid 
 I resan deltog 33 SÄLar med anhöriga. 

4b Den 7 april 2001 ordnade den nybildade lokalföreningen SkåneSÄL en bussresa till Arken i Ishöj söder om Köpenhamn med en utställning Ekot efter Munchs "Skriet"   Vi fortsatte sedan till Louisiana där vi såg en mycket imponerande tysk målare Sigmar Polke. Även denna resa var fulltecknad.med ca 50 deltagare. 

4c Den 4 september 2001 besökte  vi  Miró-utställningen på Bryggeriet i Trelleborg

5. Den 16-18 juli 2001 gjorde vi en Verdi -Opera-resa till Nyslott (Savonlinna) samt Retrettimuséet Skulptur och grafik av Salvador Dali
Mer om Dali kan man läsa i Artencyclopedia.  Utresa med flyg till Helsingfors, buss i Finland. I priset ingår två  operaföreställningar ( Rigoletto och Aida ) i nyuppsättningar. Se AidaI resan deltog 50 personer. Intresserade stannade en extra dag i Helsingfors för att bla se konstmuseerna Kiasma och
Ateneum

6. Den 20-27 Oktober 2001 Konstresa till Paris-Bordeaux-Bilbao. 
Flyg till Paris  Musée Picasso

, Musée Marmottan med Monet och Berthe Morisot , Galeries Nationales du Grand Palais med utställningen Paris -Barcelona) Musée D´Art Moderne de la Ville Paris  med Giorgio Morandi UNESCO huset med utsmyckning av Miró, Picasso, Calder.
Buss till Bordeaux ( Musée des Beaux-Arts med utställningan Konst från USA och CAPC ). 
Nästa mål var Bilbao och det ståtliga Guggenheim-museet med utställningar av bl.a. Louis Bourgeois , Jeff Koons, Chillida, Tapies och Thannhauser collection.
Vi besökte också  San Sebastian med Chillidas fantastiskt vackra skulpturpark
Chillida är en världens främsta samtida skulptörer.
Hemflyg från Bilbao, resan hade 28 deltagare.


7. Den 6-11 November 2001 Konstresa till Tyskland.
Buss från Malmö till Hamburg där vi började med en stadsrundtur.Nästa dag besökte vi  Kunsthalle som har en utsökt permanent samling och visade den intressanta utställningen "Monets testamente", I Deichtorhalle såg vi på  "från Picasso till Katz" och separatutställningar av några samtida konstnärer från USA och Tyskland. 
Vi stannade en dag i Hannover ( Sprengel museum med Kurt Schwitters Mertzbau)
I Berlin började vi också med en rundtur.Staden är full av sevärdheter och vi hade möjlighet att besöka det nyligen invigda Judiska museet Vi besökte dessutom Ägyptische Museum , Gämäldegalerie , Neue Nationalgalerie med Andy Warhol , Hamburger Bahnhof , Martin Gropius-Bau med tidiga verk av Christio och Jeanne-Claud Sammlung Berggruen och Bruecke-museum.
I resan deltog 20 personer. Resor med SÄL år 2002

8. Den 26 januari -10 februari 2002 
Från Boerland till Kap
Resa till Sydafrika med Temaresor /Fritidsresor
Se Temaresors katalog 2002 sid 142-143
I resan deltog 14 SÄLar. SÄLrepresentant var Björn Smedby
9. Den 16-21 mars 2002 
Konst i London med Svenska Kulturresor, Malmö

Flyg till  London med stadsrundtur och besök på British Museum med Norman Fosters nya kupol Tate Modern , Tate Britain med nya gallerier,som öppnade i november 2001.
National Gallery, Viktoria & Albert Museum , Hayward Gallery med utställning av Paul Klee TheWallace Collection med specialutställning av franska teckningar från Poussin till Cézanne, Royal Academy of Arts visade den utsökt intressanta  utställningen Paris: Capital of the arts 1900-1968 med 280 verk. Courtauld collection var en höjdare liksom kvällen på Wigmore Hall med underbar kammarmusik Vi var 16 nöjda deltagare.

10. Den 15-22 april 2002 
Resa med Temaresor till Toscana-Västeuropas vagga
Se Temaresors katalog 2002 sid.42-43.
Det var möjligt att stanna en extra vecka i Rom eller Sorrento.
Resan var fulltecknad.

11. Den 24 april 2002 åkte vi med Svenska Kulturresor i Malmö
med buss från Malmö till aktuella utställningar på Själland
Först besökte  vi Arken med utställning av Botero. Efter lunch gick vi till Louisiana i Humlebeck som visade Georgia O`Keeffe . Som introduktion såg vi en underbar film med den charmerande och kvicka konstnärinnan själv i huvudrollen.
Resan hade 30 deltagare.

12. Den 30 juli-3 augusti 2002 Researrangör Svenska Kulturresor, Malmö
Konst i Helsingfors och operafestivalen i Savonlinna Nyslott med flyg till Helsingfors och  buss i Finland.Första dagen gjorde vi en guidad rundtur i Helsingfors.
Vi såg också "Cuba- med ögon av sten och vatten" med uppmärksammade
samtidskonstnärer såsom Tania Bruguera och "Los Capinteros"i Tennispalatset..Nästa dag besökte vi konstmuseer: Kiasma med bl.a. Dan Graham och Donald Judd.På Ateneum som har en utsökt samling finsk och internationell konst fram till år 1960 såg vi extra noga på  van Gogh, Cezanne, Chagall, Simberg, Gallén-Kallela och Helene Schjerfbeck.
Privatsamlingen Didrichsen museum visade en mycket intressant utställning av "Kvinnor i museets konstsamling".
Resans huvudmål var två operaföreställningar i Savonlinna av Deutsche Oper am Rhein först  Mästersångarna i Nurnberg av Rickard Wagner och sedan Rosenkavaljeren av Richard Strauss.
Vi besökte också Nordens största konsthall Retrettimuséet . I samarbete med ryska museer visades"A cavalcade of greate masters" - The interpreters of Russian spiritualism.Vi stannade vid Malevitch och Repin. En annan utställning med bl.a.Corot, Courbet, Monet, Dennis, Bonnard och Cezanne kom från Petit Palais i Paris " French masters and visions of nature".
Resan hade 25 deltagare.

13. Den 14-21 oktober 2002
resa med Fritidsresor/ Temaresor till Klassiska Italien
Se Temaresors katalog 2002 sid.40-41
SÄLrepresentant var Anita Bråkenhielm.

14.Den 10-16 november 2002 Researrangör Svenska Kulturresor, Malmö
Konstresa till Tyskland , Holland, Belgien och Frankrike .
På vägen stannade vi i Hamburg för att se Kunsthalle-Gallerie der Gegenwart och i Bremen besökte vi Neues Muséum Weserburg och Kunsthalle som visar en unik utställning av 40 landskapsmålningar inklusive Vallmofälten av van Gogh.
Stadsrundturer i Bremen och Bryssel. Båtrundtur i Amsterdam. I Amsterdam såg vi de kända Stedelijk Muséum , Van Gogh-museet och Rijksmuseum.
I Bryssel besökte  vi  Musées Royaux des Beaux- Arts som firar 200-årsjubileum
I Lille ( Palais des Beaux-Arts) och Ville-Neuf-d´Asq ( Musée d`Art Moderne) såg vi på några intressanta  museer. Vi avslutade med ett besök i det med rätta  mycket berömda Kröller Mûller museet i Otterlo.
I resan deltog 26 SÄLar.Resor med SÄL år 2003

15. Den 29 januari 2003
Resa med Temaresor/Fritidsresor till Klassiska Indien en vecka Se "Resor till kultur och natur" TEMA 2002 sid.156-157.
Resan genomfördes med en liten grupp

16.Den 17-24 februari 2003 Resa med Temaresor/Fritidsresor
Strövtåg på Madeira
Se "Resor till kultur och natur" TEMA 2003 sid.90-91.
SÄL-representat var Nils-Holger Areskog
17. Den 10-16 mars 2003 
Konst- och kulturresa med Svenska Kulturresor, Malmö
till München , tre nätter och Wien , tre nätter
Resan går med reguljärflyg med SAS från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, buss mellan Mûnchen och Wien och hemresa från Wien med reguljärflyg.
I Mûnchen besöker vi några av Europas finaste konstsamlingar i Alte und Neue Pinakothek och fram för allt Pinakothek der Moderne med Modern Konst, Samtidskonst, Design och Arkitektur. Det är på 12000  kvadratmeter och invigdes i september 2002. 
I Lenbachhaus  finns en utsökt samling av "Der Blauen Reiter" med bla Kandinsky, Marc och Macke.Här finns också samtidskonst  och en vandringsutställning med 100 verk av Paul Klee
I Wien fångar det nya MuseumQuartier ett stort intresse. Här finns  bl.a.Museum Sammlung Leopold med bl.a. en stor samling av Eugen Schiele och Museum Moderne Kunst Stiftung Ludwig med 1900-talskonst.
Vi besöker också de redan välkända konstsamlingarna i  Kunsthistorisches Museum med verk av bl.a. Bellini, Brueghel, Vermeer och andra stora klassiska mästare.
Österreichische Gallerie som också kallas Belvederemuséet. Här finner vi en stor Klimtsamling
och verk av Schiele och Kokoschka.
Kunsthaus Wien innehåller verk av Hundertwasser.
Sammlung Essl i Klosterneuburg innehåller konst efter 1945 från Appel via Richter till Zibernig
SESSION är en annan av Wiens stora sevärdheter.
Resan kommer också att erbjuda möjligheter till musikupplevelser
DENNA RESA blev Uppskjuten

18.I samarbete med Svenska Kulturresor i Malmö gjorde  vi  den 6-10 augusti 2003  en operaresa till Stockholm och Dalhalla.På kvällen den 6 augusti  besökte vi Drottningholmsteatern som gav Händels Alcina
Mer om operan som var utsåld och internationellt uppmärksammad går att läsa här på engelska franska. Föreställningen på Drottningholm fick lysande recensioner

Vi åkte den 7 augusti med buss till Dalarna
Program: 1. Körverket Carmina Burana. av Carl Orff
Program: 2. Aida i en uppsättning från Malmö Musikteater
Förutom föreställningarna i Dalhalla, besökte vi Jussi Björlingmuséet i Borlänge, Axel Munthes Hildasholm i Leksand och Carl och Karin Larssons hem i Sundborn. Zornmuséet i Mora var en upplevelse Se målningar av Carl Larsson här . På hemvägen såg vi också Skultuna mässingsbruk

19.Den 25 augusti- 2 september 2003
Konst- och Kulturresa  med Svenska Kulturresor, Malmö till St Petersburg och Moskva -två av Östeuropas ledande kulturstäder -båda med kultur i rikt mått! Konst och musik! Historia och religion!
Reguljärflyg med SAS från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.
I St Petersburg började vi med en stadsrundtur med egen buss och svensktalande lokalguide.
Vi besök i bl.a.Peter Paulsfäsningen och Nikolajkatedralen.
Höjdpunkter var besök på Vinterpalatset i rysk barock, Eremitaget som är ett av världens mest berömda och sevärda muséer. Här visas under vårt besök också förutom den permanenta samlingen med Raphael, Leonardo da Vinci, van Gogh, Matisse och Picasso etc. Specialutställning av " Hidden treasures revealed " med 74 mästerverk av fransk konst som man tidigare trott vara förstörda under andra världskriget. Dessutom fann vi en specialutställning av Nicolas de Stael som var född i St Petersburg.
Nästa dag besökte vi  Muséet för Rysk konst , med bl.a.utsökt vackra ikoner. Bussresa till Peterhof-Peter den stores enorma slottsanläggning som byggdes efter segern i Poltava. Vi gjorde också ett balettbesök (Gisell) Alexandrinskiteatern. 
Vi åkte nattåg till Moskva där vi som vanligt började med en stadsrundtur i centrala staden med egen buss.
En dag besökte vi Pushkin fine arts muséum med internationell konst av världsklass och en annan dag Tretyakov Galleriet, som har en förnämlig samling ikoner.Vi såg också det nya Tretyakov Galleriet med modern konst bl.a av Malevich.
En tredje dag åkte vi buss till staden Sergiev-Possad med Sergijs Treenighetskloster, som är ett  viktigt religiösa centrum och vallfartsort.
Vi hann med ett balettbesök på Bolshoi Teatern med avslutningen på en internationell festivalvecka.
Hemresedagen var vi på röda torget och såg bl.a. Leninmausoleet.
Resan var fulltecknad och hade 36 deltagare.

20.Den 21-28 september 2003 gjorde vi en
Kultur- och konstresa med Temaresor/Fritidsresor
till Sydfranska vyer med Lyon, Beaujolais och Provence
Denna resa var en härlig brygd på mycket av det som gör Frankrike evigt tilldragande; god mat, välsmakande viner, en mångfald av naturupplevelser och kultur i alla dess former.  Vi hann också besöka  Fondation Maeght i Saint Paul de Vence som visade en intressant utställning av Rysk konst  från 1908-1928 med bl.a betydande verk av Malevich och Chagall.
Flyg till Nice från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn och rundtur med buss via Arles (där vi såg en utställning med teckningar av van Gogh ) och Camargue (flamingos,vita hästar och svarta tjurar) till Avignon. Där  stannade vi i två nätter liksom i Lyon. Här pågår under hösten en stor konstbiennal .
En dag gjorde vi  en  utflykt i Beaujolais. Via Aix-les Bains fortsatte vi till Grenoble där vi såg på konstmuséet. I Nice besökte vi Matissemuséet

21.Den 3-12oktober 2003 . Kulturresa med Svenska Kulturresor, Malmö
till Ukraina med besök i Kiev, Poltava, Gammalsvenskby, Krim och OdessaReguljärflyg med SAS/Lufthansa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till och från Kiev. 
Resan fortsatte med specialchartrat nostalgitåg.
Färden gick till intressanta platser som Poltava,med besök på slagfältet och muséet och
gammalsvenskbyn Zmievka, där en del av befolkningen talar svenska. Resan gick vidare till
hamnstaden Sevastopol vid Svarta havet.Härifrån åkte vi buss till Jalta, som blev huvuduppehåll på Krim.
Efter några dagar på hotell återvände vi till tåget i Baktiseraj, där vi besökte Kahnens palats. Nästa resmål blev Odessa och stränderna vid Svarta havet. I Odessa såg vi en  operaföreställning i den mycket vackra operabyggnaden.
Vi besökte också gamla kurorter för Europas kungligheter innan tåget återvände till Kiev.
På alla platser vi besökte under resan fick vi information av lokala guider om kultur, historia,
religion, konst och musik samt historiska händelser med anknytning till Sverige. Opera och balett i Kiev och Odessa. Koncerter i Kiev. Folklore i Poltava.
Stadsrundturer i Kiev, Poltava, Jalta och Odessa med engelskspråkiga lokalguider.
Bussrundtur på Krim. Resan var fulltecknad och hade 40 deltagare.


Resor med SÄL år 2004

22.Den 27 januari 2004 Resa med Temaresor/Fritidsresor till
"Faraonernas Egypten-ISIS-Nilkryssning med utflykter" Resan går med flyg till Hurghada vid Röda havets kust och därefter till Luxor och nilkryssningsfartyget.
Efter besök i tempelområdet Karnak, kryssning på Nilen till Assuan och Höga dammen. Den som önskar kan mot tilläggskostnad flyga till Abu Simbel.
En annan frivillig utflykt går till Philaetemplet som ingick i UNESCOs räddningsaktion.
Båten återvänder till Luxor, som är världens största utomhusmuseum.
En av resans höjdpunkter blir ett besök i Konungarnas dal.
Hemresa på dag 8 med flyg från Hurghada.
En del av deltagarna stannade en extravecka på hotell vid Rödahavskusten.
Resan var en repris av en mycket populär tidigare SÄLresa
82 SÄLar hade anmält sig till resan som var fulltecknad.
SÄLrepresentant var  Anita Bråkenhielm som beskrev resan i SÄLs Medlemsblad


23. Den 23-28 februari 2004 Konst och musikresa till Berlin i samarbete med Svenska Kulturresor
Bussresa till Berlin där man i Neue Nationalgalerie från och med den 20 februari visar
en av världens finaste konstsamlingar med 200 utsökta konstverk från Museum of Modern Art i New York
Vi besökte Ägyptische Museum, Gämäldegalerie , Hamburger Bahnhof, Sammlung Berggruen Judiska museet och Bruecke-museum. Vi såg dessutom några föreställning på  de tre operahusen i Berlin. På Deutche Oper Berlin visades  Faust av Gounod och vi såg La Bohème av Pucccini på Staatsoper unter den Linden.

24. Den 1-5 juni 2004 Konst och musikresa till Wien i samarbete med Svenska Kulturresor
Vi  besökte Österreichische Galerie Belvedere , Kunsthistorisches Museum med bl.a. Brueghel och Vermeer, MuseumsQuartier, Sammlung Essl och Albertina .
Operabesök: Trollflöjten av Mozart  och Italienskan i Alger av Rossini på Wiener Staatsoper .


25. Den 21-28 Mars 2004 Natur- och kulturresa till Mallorca. Reseprogrammet hade komponerats speciellt för SÄL av Fredric Cederlund Outdoor Mallorca .
Fredric visade sina smultonställen i naturen. Kulturinslagen innehöll Chopin, Mirómuséet och Fundación Juan March med samtidskonst i Palma de Mallorca.

26.Den 3–9 juli 2004 Musik och Konst i Junsele som då arrangeras för 37de gången.
Vår välkände SÄL-kollega P-G Bergfors är ledare sedan år 2000.
Jungseleveckan  brukar ibland kallas Sveriges vänligaste musikfestival och har en trogen publik.
Artisterna som varit där genom åren brukar tala entusiastiskt om Junseleveckan som något speciellt och unikt i atmosfär – och landskapets skönhet! – och de flesta som varit där en gång vill gärna återvända nästa år, och nästa och nästa.
Vi var en liten men entusiastisk och tacksam grupp SÄLar som njöt av P-Gs entusiasm och kunnande. På Internet går det att läsa mer om musik och konst i Jungsele

27.Den 23 augusti- 3 september  2004 reste vi
till Rumänien med särskild inriktning på Constantin Brancusi.
Brancusi (1876-1957) var (som jag ser det) den mest betydande skulptören i konsthistorien.
Vår resa går med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Bukarest.
Vi besökte museet för Rumäniens mest kände kompositör Enescu
I  The National Museum of Art of Romania såg vi flera skulpturer av Brancusi.
Vi åkte vidare  till och museet med tidiga verk av konstnären och sedan till Targu Jiu med Brancusis berömda skulpturpark
Vårt huvudmål med resan var fram för allt Brancusis verk och höjdpunkten  blev att vi fick se hans födelsehem i Hobita
Resan inkluderade  också ett minnesrikt besök i  Moldavien med utvändigt målade kyrkor och kloster som ingår i UNESCOs Världsarv.
Eftersom flera preliminärt anmälda har önskat besöka Donaudeltat tillkom det som ett extra arrangemang den 1-3 september Resan har beskrivits i Medlemsbladet 3-4/200428. En kombinerad turist-.och studieresa till Indien i 17 – 31 oktober 2004. Reseprogrammet innefattar en rad av Indiens främsta sevärdheter
och dessutom besök på ett antal sjukhus, både statliga
och privata, det senare under ledning av en indisk läkare/ciceron
SÄL-representant: Bengt Lindskog. Teknisk arrangör: Samuel Travel
Information om SÄLresorna uppdateras regelbundet på Internet på adressen  www.tryding.se
Versionerna på Internet ger möjlighet att både före och efter resan (via klickbara länkar) besöka museerna. 
Även SÄLar som inte deltar i resorna kan studera resmålen hemma i sin dator. 

Synpunkter och förslag till resor mottages tacksamt 
av Nils Tryding, Box 57, 296 21 Åhus eller via 
e-brev till nils@tryding.se