S idan är uppdaterad den 17 januari 2012

SÄLresor åren 2000-2010 påhittade av Nils Tryding

1.SÄLs konstresa till Schweiz den 22-29 oktober 2000:
Vi började med att flyga till Zürich och åker därifrån via Luzern (med
Kunstmuseum och Sammlung Rosengart) till Martigny som är omgivet av alper och vingårdar. Här finns Fondation Pierre Gianadda som både har en fantastisk skulpturpark och som år 2000 visade en omfattande utställning av Vincent van Gogh.Vi åkte nästa dag vidare till Lausanne med Collection de l´Art brut som är en märklig samling av konst. Nästa dag såg vi Kunstmuseum Bern med med en förnämlig samling av bl.a. Paul Klee
Via Solothurn Kunstmuseum som bl.a.har en intressant van Gogh-tavla

kom vi till Kunstmuseum Basel med flera betydande konstsamlingar med både äldre klassisk konst och samtidskonst.
Två andra museer är Tinguely museet och fram för allt det nya museet som konsthandlaren Ernst Beyeler låtit uppföra med en av världens förnämsta privatsamlingar av konst med en separatutställning av Andy Warhol "Series and singles" fram till 31 december 2000.I Weil som ligger på den tyska sidan i utkanten av Basel finns Vitra Design Museum med Frank O´Gehry som arkitekt. Vi besökte vidare Sidney och Jenny Browns privata konstsamling: Stiftung Langmatt i Baden.
I Zurich finns en utsökt konstsamling i Kunsthaus  Sammlung E.Buehrle innehåller en förnäm samling fransk konst,
I Winterthur såg vi Sammlung Oskar Reinhardt am Röhmerholz och Kunstmuseum Winterthur.

2. Den 30 januari 2001 Faraonernas Egypten med Nilkryssning Resans uppläggning fanns i Temaresors katalog sid. 140-141. En vecka repektive 2 veckor
Reseansvariga för 91 SÄLar var Hans Rundcrantz och Bertil Widman.

3. Den 21-29 mars 2001 Konstresa till Barcelona/Madrid
Flyg till Barcelona ( Antonio Gaudi , Picassomuséet, Fondacio Joan Miró , Tapiesmuseet Museum of Modern Art av arkitekten Richard Meier
Endagsfärd med buss till Figueras(Dali) och Theatermuseet Nästa dag via Zaragoza till Madrids stora museer med besök på Prado museet med Picassos berömda Guernica nu flyttad till Reina Sofia Museet, Thyssen-Bornemisza museet och Fundacion Juan March för att nämna några
På det arkologiska museet finns en exakt kopia av Altamiragrottan.
Buss till Toledo och el Greco Hemflyg från Madrid
I resan deltog 33 SÄLar med anhöriga.

4. Den 7 april 2001 ordnade den nybildade lokalföreningen SkåneSÄL en bussresa till Arken i Ishöj söder om Köpenhamn med en utställning Ekot efter Munchs "Skriet" Vi fortsatte sedan till Louisiana där vi såg en mycket imponerande tysk målare Sigmar Polke. Även denna resa var fulltecknad.med ca 50 deltagare.

5. Den 4 september 2001 besökte vi Miró-utställningen på Bryggeriet i Trelleborg

6. Den 16-18 juli 2001 gjorde vi en Verdi -Opera-resa till Nyslott (Savonlinna) samt Retrettimuséet Skulptur och grafik av Salvador Dali )
Mer om Dali kan man läsa i Artencyclopedia. Utresa med flyg till Helsingfors, buss i Finland. Vi såg två operaföreställningar ( Rigoletto och Aida ) i nyuppsättningar.

I resan deltog 50 personer. Intresserade stannade en extra dag i Helsingfors för att bla se konstmuseerna Kiasma och Ateneum

7. Den 20-27 Oktober 2001 Konstresa till Paris-Bordeaux-Bilbao.
Flyg till Paris där vi såg Musée Picasso , Musée Marmottan med Monet och Berthe Morisot , Galeries Nationales du Grand Palais med utställningen Paris -Barcelona) Musée D´Art Moderne de la Ville Paris med Giorgio Morandi UNESCO huset med utsmyckning av Miró, Picasso, Calder.
Buss till Bordeaux ( Musée des Beaux-Arts med utställningan Konst från USA och CAPC ).
Nästa mål var Bilbao och det ståtliga Guggenheim-museet med utställningar av bl.a. Louis Bourgeois , Jeff Koons, Chillida, Tapies och Thannhauser collection.
Vi besökte också San Sebastian med Chillidas fantastiskt vackra skulpturpark .
Chillida är en världens främsta samtida skulptörer.
Hemflyg från Bilbao, resan hade 28 deltagare.

8. Den 6-11 November 2001 Konstresa till Tyskland.
Buss från Malmö till Hamburg där vi började med en stadsrundtur.Nästa dag besökte vi Kunsthalle som har en utsökt permanent samling och visade den intressanta utställningen "Monets testamente", I Deichtorhalle såg vi på "från Picasso till Katz" och separatutställningar av några samtida konstnärer från USA och Tyskland.
Vi stannade en dag i Hannover ( Sprengel museum med Kurt Schwitters Mertzbau)
I Berlin började vi också med en rundtur.Staden är full av sevärdheter och vi hade möjlighet att besöka det nyligen invigda Judiska museet Vi besökte dessutom Ägyptische Museum , Gämäldegalerie , Neue Nationalgalerie med Andy Warhol , Hamburger Bahnhof , Martin Gropius-Bau med tidiga verk av Christio och Jeanne-Claud . Sammlung Berggruen och Bruecke-museum.
I resan deltog 20 personer.

9. Den 26 januari -10 februari 2002
Från Boerland till Kap
Resa till Sydafrika med Temaresor /Fritidsresor
Se Temaresors katalog 2002
I resan deltog 14 SÄLar. SÄLrepresentant var Björn Smedby

10. Den 16-21 mars 2002
Konst i London med Svenska Kulturresor, Malmö
Flyg till London med stadsrundtur och besök på British Museum med Norman Fosters nya kupol, Tate Modern , Tate Britain med nya gallerier,som öppnade i november 2001.
National Gallery, Viktoria & Albert Museum , Hayward Gallery med utställning av Paul Klee TheWallace Collection med specialutställning av franska teckningar från Poussin till Cézanne, Royal Academy of Arts visade den utsökt intressanta utställningen Paris: Capital of the arts 1900-1968 med 280 verk. Courtauld collection var en höjdare liksom kvällen på Wigmore Hall med underbar kammarmusik Vi var 16 nöjda deltagare.

11. Den 15-22 april 2002
Resa med Temaresor till Toscana-Västeuropas vagga.
Det var möjligt att stanna en extra vecka i Rom eller Sorrento.
Resan var fulltecknad.

12. Den 24 april 2002 åkte vi med Svenska Kulturresor i Malmö
med buss från Malmö till aktuella utställningar på Själland
Först besökte vi Arken med utställning av Botero. Efter lunch gick vi till Louisiana i Humlebeck som visade Georgia O`Keeffe . Som introduktion såg vi en underbar film med den charmerande och kvicka konstnärinnan själv i huvudrollen.
Resan hade 30 deltagare.

13.Den 27 juni-1 juli 2002. Konstresa till London med besök på British museum, Tate Britain och Tate Modern

Vi åkte vidare till the BALTIC Cente of Contemporary Art  i Gateshead och en förhandsvisning av det nya museet av Sune Nordgren.

Resan gick vidare till Edinburgh där vi besökte National Gallery of Scotland och National Gallery of Modern Art.

I Glasgow såg vi "House for an art lover", Art Gallery and Museum, The Burell Collection och Gallery of Modern Art.

14. Den 30 juli-3 augusti 2002 Researrangör Svenska Kulturresor, Malmö
Konst i Helsingfors och operafestivalen i Savonlinna Nyslott med flyg till Helsingfors och buss i Finland.

Första dagen gjorde vi en guidad rundtur i Helsingfors.
Vi såg också "Cuba- med ögon av sten och vatten" med uppmärksammade
samtidskonstnärer såsom Tania Bruguera och "Los Capinteros"i Tennispalatset..Nästa dag besökte vi konstmuseer: Kiasma med bl.a. Dan Graham och Donald Judd.På Ateneum som har en utsökt samling finsk och internationell konst fram till år 1960 såg vi extra noga på van Gogh, Cezanne, Chagall, Simberg, Gallén-Kallela och Helene Schjerfbeck.
Privatsamlingen Didrichsen museum visade en mycket intressant utställning av "Kvinnor i museets konstsamling".
Resans huvudmål var två operaföreställningar i Savonlinna av Deutsche Oper am Rhein först Mästersångarna i Nurnberg av Rickard Wagner och sedan Rosenkavaljeren av Richard Strauss.
Vi besökte också Nordens största konsthall Retrettimuséet . I samarbete med ryska museer visades"A cavalcade of greate masters" - The interpreters of Russian spiritualism.Vi stannade vid Malevitch och Repin. En annan utställning med bl.a.Corot, Courbet, Monet, Dennis, Bonnard och Cezanne kom från Petit Palais i Paris " French masters and visions of nature".
Resan hade 25 deltagare.

15. Den 14-21 oktober 2002
resa med Fritidsresor/ Temaresor till Klassiska Italien
Se Temaresors katalog 2002
SÄLrepresentant var Anita Bråkenhielm.

16.Den 10-16 november 2002 Researrangör Svenska Kulturresor, Malmö
Konstresa till Tyskland , Holland, Belgien och Frankrike .
På vägen stannade vi i Hamburg för att se Kunsthalle-Gallerie der Gegenwart och i Bremen besökte vi Neues Muséum Weserburg och Kunsthalle som visar en unik utställning av 40 landskapsmålningar inklusive Vallmofälten av van Gogh.
Stadsrundturer i Bremen och Bryssel. Båtrundtur i Amsterdam. I Amsterdam såg vi de kända Stedelijk Muséum , Van Gogh-museet och Rijksmuseum.
I Bryssel besökte vi Musées Royaux des Beaux- Arts som firar 200-årsjubileum
I Lille ( Palais des Beaux-Arts) och Ville-Neuf-d´Asq ( Musée d`Art Moderne) såg vi på några intressanta museer. Vi avslutade med ett besök i det med rätta mycket berömda Kröller Mûller museet i Otterlo.
I resan deltog 26 SÄLar.

17.Den 29 januari-5 februari 2003 Klassiska Indien.

18.Den 19 Februari 2003, Visning av utställningen med Mirós 154 orginalaffischer i Kristianstads konsthall.

19.Den 17-24 februari 2003 Resa med Temaresor/Fritidsresor
Strövtåg på Madeira
Se "Resor till kultur och natur" TEMA
SÄL-representat var Nils-Holger Areskog

20.I samarbete med Svenska Kulturresor i Malmö gjorde vi den 6-10 augusti 2003 en operaresa till Stockholm och Dalhalla.På kvällen den 6 augusti besökte vi Drottningholmsteatern som gav Händels Alcina
Mer om operan som var utsåld och internationellt uppmärksammad går att läsa här på engelska franska. Föreställningen på Drottningholm fick lysande recensioner

Vi åkte den 7 augusti med buss till Dalarna
Program: 1. Körverket Carmina Burana. av Carl Orff
Program: 2. Aida i en uppsättning från Malmö Musikteater
Förutom föreställningarna i Dalhalla, besökte vi Jussi Björlingmuséet i Borlänge, Axel Munthes Hildasholm i Leksand och Carl och Karin Larssons hem i Sundborn. Zornmuséet i Mora var en upplevelse Se målningar av Carl Larsson här . På hemvägen såg vi också Skultuna mässingsbruk

21.Den 25 augusti- 2 september 2003
Konst- och Kulturresa med Svenska Kulturresor, Malmö till St Petersburg och Moskva -två av Östeuropas ledande kulturstäder -båda med kultur i rikt mått! Konst och musik! Historia och religion!
Reguljärflyg med SAS från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.
I St Petersburg började vi med en stadsrundtur med egen buss och svensktalande lokalguide.
Vi besök i bl.a.Peter Paulsfäsningen och Nikolajkatedralen.
Höjdpunkter var besök på Vinterpalatset i rysk barock, Eremitaget som är ett av världens mest berömda och sevärda muséer. Här visas under vårt besök också förutom den permanenta samlingen med Raphael, Leonardo da Vinci, van Gogh, Matisse och Picasso etc. Specialutställning av " Hidden treasures revealed " med 74 mästerverk av fransk konst som man tidigare trott vara förstörda under andra världskriget. Dessutom fann vi en specialutställning av Nicolas de Stael som var född i St Petersburg.
Nästa dag besökte vi Muséet för Rysk konst , med bl.a.utsökt vackra ikoner. Bussresa till Peterhof-Peter den stores enorma slottsanläggning som byggdes efter segern i Poltava. Vi gjorde också ett balettbesök (Gisell) Alexandrinskiteatern.
Vi åkte nattåg till Moskva där vi som vanligt började med en stadsrundtur i centrala staden med egen buss.
En dag besökte vi Pushkin fine arts muséum med internationell konst av världsklass och en annan dag Tretyakov Galleriet, som har en förnämlig samling ikoner.Vi såg också det nya Tretyakov Galleriet med modern konst bl.a av Malevich.
En tredje dag åkte vi buss till staden Sergiev-Possad med Sergijs Treenighetskloster, som är ett viktigt religiösa centrum och vallfartsort.
Vi hann med ett balettbesök på Bolshoi Teatern med avslutningen på en internationell festivalvecka.
Hemresedagen var vi på röda torget och såg bl.a. Leninmausoleet.
Resan var fulltecknad och hade 36 deltagare.

22.Den 21-28 september 2003 gjorde vi en
Kultur- och konstresa med Temaresor/Fritidsresor
till Sydfranska vyer med Nice, Avignon,Lyon, Beaujolais och Provence
Denna resa var en härlig brygd på mycket av det som gör Frankrike evigt tilldragande; god mat, välsmakande viner, en mångfald av naturupplevelser och kultur i alla dess former. Vi hann också besöka Fondation Maeght i Saint Paul de Vence som visade en intressant utställning av Rysk konst från 1908-1928 med bl.a betydande verk av Malevich och Chagall.
Flyg till Nice från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn och rundtur med buss via Arles (där vi såg en utställning med teckningar av van Gogh ) och Camargue (flamingos,vita hästar och svarta tjurar) till Avignon. Där stannade vi i två nätter liksom i Lyon. Här pågår under hösten en stor konstbiennal .
En dag gjorde vi en utflykt i Beaujolais. Via Aix-les Bains fortsatte vi till Grenoble där vi såg på konstmuséet. I Nice besökte vi Matissemuséet

23.Den 3-12oktober 2003 . Kulturresa med Svenska Kulturresor, Malmö
till Ukraina med besök i Kiev, Poltava, Gammalsvenskby, Krim och OdessaReguljärflyg med SAS/Lufthansa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till och från Kiev.
Resan fortsatte med specialchartrat nostalgitåg.
Färden gick till intressanta platser som Poltava,med besök på slagfältet och muséet och
gammalsvenskbyn Zmievka, där en del av befolkningen talar svenska. Resan gick vidare till
hamnstaden Sevastopol vid Svarta havet.Härifrån åkte vi buss till Jalta, som blev huvuduppehåll på Krim.
Efter några dagar på hotell återvände vi till tåget i Baktiseraj, där vi besökte Kahnens palats. Nästa resmål blev Odessa och stränderna vid Svarta havet. I Odessa såg vi en operaföreställning i den mycket vackra operabyggnaden.
Vi besökte också gamla kurorter för Europas kungligheter innan tåget återvände till Kiev.
På alla platser vi besökte under resan fick vi information av lokala guider om kultur, historia,
religion, konst och musik samt historiska händelser med anknytning till Sverige. Opera och balett i Kiev och Odessa. Koncerter i Kiev. Folklore i Poltava.
Stadsrundturer i Kiev, Poltava, Jalta och Odessa med engelskspråkiga lokalguider.
Bussrundtur på Krim. Resan var fulltecknad och hade 40 deltagare.

24.Den 27 januari 2004 Resa med Temaresor/Fritidsresor till
"Faraonernas Egypten-ISIS-Nilkryssning med utflykter" Resan går med flyg till Hurghada vid Röda havets kust och därefter till Luxor och nilkryssningsfartyget.
Efter besök i tempelområdet Karnak, kryssning på Nilen till Assuan och Höga dammen. Den som önskar kan mot tilläggskostnad flyga till Abu Simbel.
En annan frivillig utflykt går till Philaetemplet som ingick i UNESCOs räddningsaktion.
Båten återvänder till Luxor, som är världens största utomhusmuseum.
En av resans höjdpunkter blir ett besök i Konungarnas dal.
Hemresa på dag 8 med flyg från Hurghada.
En del av deltagarna stannade en extravecka på hotell vid Rödahavskusten.
Resan var en repris av en mycket populär tidigare SÄLresa
82 SÄLar hade anmält sig till resan som var fulltecknad.
SÄLrepresentant var Anita Bråkenhielm som beskrev resan i SÄLs Medlemsblad

25. Den 23-28 februari 2004 Konst och musikresa till Berlin i samarbete med Svenska Kulturresor
Bussresa till Berlin där man i Neue Nationalgalerie från och med den 20 februari visar
en av världens finaste konstsamlingar med 200 utsökta konstverk från Museum of Modern Art i New York
Vi besökte Ägyptische Museum, Gämäldegalerie , Hamburger Bahnhof, Sammlung Berggruen , Judiska museet och Bruecke-museum. Vi såg dessutom några föreställning på de tre operahusen i Berlin. På Deutche Oper Berlin visades Faust av Gounod och vi såg La Bohème av Pucccini på Staatsoper unter den Linden.

26. Den 1-5 juni 2004 Konst och musikresa till Wien i samarbete med Svenska Kulturresor
Vi besökte Österreichische Galerie Belvedere , Kunsthistorisches Museum med bl.a. Brueghel och Vermeer, MuseumsQuartier, Sammlung Essl och Albertina .
Operabesök: Trollflöjten av Mozart och Italienskan i Alger av Rossini på Wiener Staatsoper .

27. Den 21-28 Mars 2004 Natur- och kulturresa till Mallorca. Reseprogrammet hade komponerats speciellt för SÄL av Fredric Cederlund Outdoor Mallorca .
Fredric visade sina smultonställen i naturen. Kulturinslagen innehöll Chopin, Mirómuséet och Fundación Juan March med samtidskonst i Palma de Mallorca.

28.Den 3–9 juli 2004 Musik och Konst i Junsele som då arrangeras för 37de gången.
Vår välkände SÄL-kollega P-G Bergfors är ledare sedan år 2000.
Jungseleveckan brukar ibland kallas Sveriges vänligaste musikfestival och har en trogen publik.
Artisterna som varit där genom åren brukar tala entusiastiskt om Junseleveckan som något speciellt och unikt i atmosfär – och landskapets skönhet! – och de flesta som varit där en gång vill gärna återvända nästa år, och nästa och nästa.
Vi var en liten men entusiastisk och tacksam grupp SÄLar som njöt av P-Gs entusiasm och kunnande. På Internet går det att läsa mer om musik och konst i Jungsele

29.Den 23 augusti- 3 september 2004 reste vi
till Rumänien med särskild inriktning på Constantin Brancusi.
Brancusi (1876-1957) var (som jag ser det) den mest betydande skulptören i konsthistorien.

På spaning efter Brancusi i Rumänien

Constantin Brancusi (uttalas Brinkúsj) föddes 1876 i den lilla byn Hobita långt ute på landet i sydvästra Rumänien. Som liten fick han passa får. Han rymde hemifrån flera gånger. Skolgången avbröts sedan Läraren blev arg för att Brancusi skar in sitt namn i locket på skolbänken. Redan som ung visade han sin begåvning som konstnär i trä genom att göra en fiol med vidunderligt ljud av en trälåda. Han fick möjlighet att utbilda sig till konstnär först i Craiova och sedan på konstakademin i Bukarest. Under tiden på akademin gjorde han en gipsmodell ”Ecorche” av en hudlös människa i naturlig storlek Muskulaturen var så fint modellerad att en anatomiprofessor använde skulpturen i undervisningen och flera kopior gjordes för utbildningen vid universitet i Rumänien, Brancusi  fick tidigt flera priser men insåg att för att komma vidare måste han bege sig utomlands. Han hade ont om pengar och gick därför till fots mot Paris år 1904.

Vägen gick via Schweiz där han var nära att ge upp men an räddades av några nunnor och gav dem ett krusifix i trä som tack. I Paris dit han kom 1905 livnärde han sig genom att diska på restauranger och sjunga i ortodoxa kyrkokörer. Den store mästaren i skulptur var Rodin som insåg Brancusis begåvning och erbjöd honom undervisning. Efter någon månad slutade Brancusi med motiveringen att ”Under stora träd kan ingenting växa”.

Han fick i uppdrag att göra ett gravmonument i Rumänien och gjorde ”Den bedjande” som nu finns på museet i Bukarest tillsammans med flera andra stiliserade vackra skulpturer

Han började 1907 en egen konstnärlig utveckling som gick ut på att genom att skala bort detaljer kan man komma fram till den fullständiga harmonin. Ett i Sverige känt och omtalat exempel är den underbart vackra skulpturen ”Den nyfödde” även kallad ”Ägget” som finns på Moderna museet i Stockholm, Ett tidigt verk i den nya stilen var ”Kyssen” i kalksten som gjordes 1909 för en grav åt en ung rysk kvinna som begick självmord i Paris. Det finns fortfarande på Montparnassekyrkogården i Paris. En förstudie till ”Kyssen” finns på museet i Craiova. Den var länge försvunnen men återfanns hos en polis som hade använt den när han gjorde pressylta. Motivet med kyssen återkom senare i flera skulpturer bl.a. i ”Kyssarnas port” i Tirgu Jiu 1937. I Paris blev Brancusi allt mera uppskattad och god vän med Henri (tullnären) Rousseau, Fernand Legér , Amadeo Modigliano (som blev hans elev) och kompositören Eric Satie.1909-10 möter hn en ungersk student Margit Poigny som blir hans modell. Han arbetar också med fågel Maiastra som motiv

och ställer ut inte bara i Paris utan också i London .I New York är han  med på den första utställningen av modern konst ”Armory show” år 1913. Året därpå ställer han ut på Stieglitz galleri i New York , säljer flera verk till rika amerikaner och blir vän med Marcel Duchamp.

1916 har han råd att bygga en ny ateljé i Paris. Framgångarna i fram för allt USA fortsätter men tullen beslagtar skulpturen ”fågel i rymden” som material utan konstnärligt värde.

Brancusi vinner till slut processen. 1920 blir det skandal i Paris när skulpturen ”Prinsessan X”

anses föreställa en phallos. Även den processen vinner Brancusi till slut. Hans vänskapskrets utökas nu med landsmannen Tristan Tzara, poeten Ezra Pound och fotografen Man Ray. Brancusi är själv en mycket ivrig fotograf och dokumenterar hela tiden sina verk.

Han lärde känna och porträtterade James Joyce och Picasso besöker hans ateljé.

I mitten av 1930-talet fick Brancusi i uppdrag att uppföra ett minnesmärke i över rumänska soldater som stupade under första världskriget. Han åkte då till Tirgu-Jiu inte långt från platsen där han föddes och bestämde sig för att göra en installation i tre delar: Tystnadens bord, Kyssarnas port och Pelaren utan slut. Avståndet mellan bordet och pelaren utmed hjältarnas väg blev 1875 meter och pelaren som gjordes i järn med en gul yta av mässing blev nära 30 meter hög. När installationen var klar 1938 var det den största och viktigaste i konsthistorien. Brancusi var pionjären och har fått många efterföljare t.ex Walter de Maria.

I Paris var han guru och idol för många betydande konstnärer som exempelvis Henry Moore.

Han förblev den rumänske invandraren i klädedräkt, fiolspel och hemlagad mat med plommonbrännvin. Sina möbler och inventarier hade han gjort själv. Ateljén var full med varianter av skulpturerna i olika material; trä, marmor eller brons som han ständigt modifierade och polerade. På äldre dagar planerade han att skänka sin ovärderliga samling med 150 verk till Rumänska staten. När man inte var intresserade donerade han hela sin ateljé

med innehåll till franska staten. Den står nu som en för konstälskare helig plats utanför Centre Pompidou i Paris. Brancusi blev fransk medborgare innan han dog 1957. Hans grav finns på Montparnasse kyrkogården nära ”Kyssen” från 1909.

SÄLjakt efter Brancusi i Rumänien

Constantin Brancusi är känd och uppskattad i hela världen och hans verk tillhör dyrgriparna på de viktigaste museerna för modern konst. Mycket få konstälskare har gjort sig besväret att leta reda på hans rötter. Vi beslöt därför att göra en vallfartsresa för att leta reda på vilka spår som finns kvar av honom i landet där han föddes.

Vi var 24 SÄLar som flög till Bukarest. Redan på det första museet med hus från olika delar av landet kunde vi se träkolonner som inspirerade Brancusi till den berömda ”Pelaren utan slut”. En höjdpunkt blev samlingen skulpturer som finns i det Nationella konstmuseet. Här finns tidiga verk från tiden på konstakademin i Bukarest exempelvis medaljongen med bilden av General Dr Carol Davila från 1903. Här finns också några viktiga exempel på  den banbrytande konst han gjorde under sina första år i Paris. Man har således flyttat originalet av det viktiga gravmonumentet från kyrkogården till museet.

”Den bedjande” har inspirerat en rad konstnärer t.ex.Lembruch och Gormely och är förutsättningen för många moderna skulpturer. Den är bara ena halvan av verket- den andra är en avbildning av den avlidne Petre Stanescu. Vi lägger märke till att han har en oproportionellt lång hals med hänsyn till att skulpturen ska ses långt nerifrån liksom ”Pelaren utan slut”. En underbart vacker stenskulptur med den underfundiga titeln ”Jordens visdom ”från 1908 är en av samlingens viktigaste verk. Här såg vi också ett av de första exemplen på

de avskalade, harmoniska, nästan äggformade ansikten som är så typiska för Brancusis geniala förmåga till förenkling.

Jakten på tidiga skulpturer av Brancusi gick vidare till privatsamlingen Museul de Zambaccian. Samlaren kom från Armenien liksom Gulbenkian som har skapat ett av Europas finaste konstmuseer i Lissabon. I vanliga fall kan man se några fina skulpturer av Brancusi i

Zambacciansamlingen men till vår sorg var de utlånade till en utställning i Turin.

Vi såg emellertid fram emot att vi nästa dag skulle få se en liten fin samling i Muzeul de Arta i Craiova. Ett av verken var den lilla, tidiga stenskulpturen ”Kyssen” som lokalpolisen använt som press i köket. Nu var den och ett par andra tidiga verk i Turin på utställning. Vi blev förstås djupt besvikna men lyckades tjata oss till att få komma in i rummet där skulpturerna brukade stå. På så sätt fick vi i alla fall se ett par verk so inte var utlånade. Dels lärlingsverket

bysten av Vitellius från 1898 dels det underbart vackra flickhuvudet ”Stolthet” i brons från 1905.Som tröst fick vi också se en av Brancusis första kameror.

Nu närmade vi oss resans höjdpunkter Installationerna i Tirgu-Jiu. Men även här började det olyckligt. Det stora ”Tystnadens bord” omgivet av tolv stolar gick inte att se. Det var under restaurering och låg under ett stort skynke nästan utom synhåll.

 ”Kyssarnas port” kunde vi se och fotografera på rätt nära håll och den motsvarade helt våra förväntningar även om vi inte kunde gå runt den.

 Nu kom den verkliga prövningen. ”Pelaren utan ände” stod mer än 1½ km bort från de andra föremålen och vi kunde se hur den lyste i gult mot himlen. Men när vi försökte

gå intill den blev vi hindrade eftersom man just höll på med att göra en stor parkanläggning runt skulpturen. Ingen av våra rumänska böner hjälpte oss att komma närmare. Vi gav nästan upp hoppet om att stå intill den nästan 30 meter höga pelaren och titta upp mot himlen som ju är konstnärens tanke med att ge oss ett perspektiv på oändligheten. Då kom till slut lösningen på vårt problem: Vi fick kontakt med en engelsktalande som övervakade arbetet. Han visade sig vara från Philadelphia där man har en av de finaste samlingarna av Brancusis skulpturer i Museum of Fine Arts. Där hade vi varit på en tidigare konstresa och det gjorde att amerikanen

ordnade så att vi fick se oändlighetskolonnen från den rätta vinkeln.

Vi fick också veta att det ursprungliga konstverket hade förfallit svårt under kommunisttiden.

Restaureringen hade fördröjts kraftigt av byråkratiska och tekniska orsaker.

Så sent som ett år före vårt besök hade den nu gyllene pelaren återuppstått.

Man hade inte reparerat den gamla men med hjälp av detaljerade orginalritningar har man gjort en exakt kopia på samma fabrik som användes 1938. Man använder inte ordet kopia utan talar om det för oss SÄLar så aktuella begreppet ”klonad skulptur”. Det är oss veterligen första gången man infört begreppet kloning i konsten.

Nu återstod vårt sista mål under vallfarten.På småvägar och fördröjda av hölass och kreatur tog vi oss fram till den lilla byn Hobita. När vår buss kom dit dök det upp en dam på cykel som pekade på en grå träbyggnad och entusiastisk berättade om att där föddes Constantin Brancusi, där lärde han sig snida i trä, där lärde han sig diska och där gjorde han plommonbrännvin. Så  vår spaning slutade lyckligt.

 

.
Vår resa går med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Bukarest.
Vi besökte museet för Rumäniens mest kände kompositör Enescu
I The National Museum of Art of Romania såg vi flera skulpturer av Brancusi.
Vi åkte vidare till och museet med tidiga verk av konstnären och sedan till Targu Jiu med Brancusis berömda skulpturpark


Vårt huvudmål med resan var fram för allt Brancusis verk och höjdpunkten blev att vi fick se hans födelsehem i Hobita

När vår fina turistbuss kom till Hobitsa spred sig ryktet snabbt mellan hölassen och den lokala guiden kom cyklande med en väldig fart.

Hon höll en lång introduktion på rumänska som hon illustrerade med gulnade pappersbilder.


Resan inkluderade också ett minnesrikt besök i Moldavien med utvändigt målade kyrkor och kloster som ingår i UNESCOs Världsarv.
Eftersom fleradeltagare hade önskat besöka Donaudeltat tillkom det som ett extra arrangemang den 1-3 september

Resan har beskrivits i Medlemsbladet 3-4/2004

30. En kombinerad turist-.och studieresa till Indien i 17 – 31 oktober 2004. Reseprogrammet innefattar en rad av Indiens främsta sevärdheter
och dessutom besök på ett antal sjukhus, både statliga
och privata, det senare under ledning av en indisk läkare/ciceron
SÄL-representant: Bengt Lindskog. Teknisk arrangör: Samuel Travel
Information om SÄLresorna uppdateras regelbundet på Internet på adressen www.tryding.se
Versionerna på Internet ger möjlighet att både före och efter resan (via klickbara länkar) besöka museerna.
Även SÄLar som inte deltar i resorna kan studera resmålen hemma i sin dator.

31. Den 27 februari - 7 mars 2005 Konst- och musikresa till Madrid och Lissabon i samarbete med Svenska Kulturresor i Malmö
Vi flög med SAS till Madrid och startade med en stadsrundtur. Museibesöken började med Reina Sofia-museet för modern konst med bl.a Picassos Guernica . Vi besökte också opera Teatro Real New som visade Lohengrin av Rickard Wagner från Deutsche Oper i Berlin.
Nästa dag var vi på Museo National del Prado med bl.a. Hieronomus Bosch och det fantastiska Museo Thyssen Bornemisza, som just har utvidgat lokalerna för att kunna visa tillfälliga utställningar. Vi fick se en liten fin utställning av Hans Memling och en stor Die Brücke-utställning med anledning av 100-årsminnet.Tredje dagen startar vi i Museo de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando som har en mycket intressant samling målningar av bl.a. Goya.
Resan går vidare med buss till Merida där vi besökte det berömda Museo National de arte Romano


Efter en övernattning i Merida fortsatte resan med buss till Lissabon. Efter en stadsrundtur och besökte vi Privatmuseet för Portugals mest kända konstnär, Vieira da Silva .Vi hann också med ett operabesök och såg Rossinis La donna del lago på Teatro National Sao Carlos.
En huvudattraktion var Gulbenkians privatsamling med Centro Arte Moderna. Vi besökte också Museu Nacional de Arte Antiga där vi stod länge framför San Antonius frestelser av Bosch. Resan avslutades med en utflykt till Sintra med det nya museet Bernardo collection of modern art. som blev en spännande knorr på resan.

Resan var kraftigt övertecknad. Vi lyckades bereda plats för 48 deltagare.

32. Den 16-18 mars 2005
gjorde SÄL i samarbete med SkåneSÄL en resa till konstmuseer i Jylland .
Dag 1 Resa gick med buss från Kristianstad via Lund och Malmö. Via tre broar når vi Kolding på eftermiddagen. Här besökte vi Trapholt som är ett annorlunda museum med modern konst och design. En utställningen gällde bl.a. Piss flowers av en av vår tids mest kända kvinnliga konstnärer Helen ChadwickVi körde vidare till hotellet i Silkeborg där vi bodde i två nätter.
Dag 2 Vi åkte först till Århus och ARoS som är det senaste museet i Norden för samtidskonst. Byggnaden ser ovanligt konstig ut (en rödvit kub med 52 meters sida). Museet är redan en publiksuccé och känt för sin samling samtidskonst av internationellt kända konstnärer. Ron Mueck´Boy är särskilt omtalad. Specialutställningen gällde videokonst av Bill Viola Han anses vara den främste i världen i den konstformen. Vi körde vidare till Ålborg där vi besökte Nordjyllands konstmuseum (ritat av Alvar Alto).
Dag 3 På förmiddagen besökte vi först Herning Kunstmuseum med stora verk av Carl-Henning Pedersen och därefter Silkeborgs konstmuseum med "Stalingrad" och 115 andra målningar av Asger Jorn. Se även CoBrA Art
Efter lunch återvände vi hemåt. Vi var 41 deltagare.
Researrangör: Christers Resor www.christers.se


33. Den 31 maj-6 juni 2005 Konst och musikresa till Oslo och Bergen i samarbete med Svenska Kulturresor
Vi flög med SAS från Göteborg eller Köpenhamn till Bergen. Här såg vi först Rasmus Meyers Samlingar och Stenersens samling i Bergens kunstmuseum och Lysverket
Efter en stadsrundtur besökte vi Griegs Troldhaugen för att höra en privat pianokonsert.
Vi deltog i festspelen (Eurofestivalen) i Bergen 2005.
där man den 1 juni man spelade Mahlers 8e symfoni i Grieghallen och den 2 juni såg vi
Peer Gynt av Ibsen på Den Nationale Scene i regi av Robert Wilson. I Bergen besökte vi också det mycket intressanta Lepramuseet och fick lära oss mer om Armauer Hansens och hans upptäckt av leprabacillen.

Nasjonalmuseet for kunst På Museet för samtidskonst såg vi utställningen "Populism" och gladdes åt Ilya Kabakovs installation "Mannen som inte kunde slänga någonting". Vi besökte också Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst ,som visade nyförvärvad konst av bl.a. engelsmannen Damien Hirst och amerikanen Jeff Koons.
På kvällen såg vi en föreställning av Verdis La Traviata på Den Norske opera med mycket fina solister.
Sune Nordgren visade oss utställningen "kyss grodan" med en rad internationellt kända konstnärer
och Nasjonalgalleriet med bl.a. den omhängda Munchsamlingen Alle snakker om museet.
Den 5 juni besökte vi Folkmuseet i Bygdöy med stavkyrkan från Gol och Vikingskeppmuseet och därefter Heine Onstad Kunstcenter med en mycket fin Cobrautställning. Vi hann också med att se Kunstidustrimuseet med Baldisholteppet från 1180 och basisutställningen "Design og kunsthåndverk 1905-2005"
Att fira Sveriges nationaldag den 6 juni i Oslo innebar vissa risker. Deltagare med svenska flaggor hade fått rådet av en välvillig kollega att ta på sig skyddshjälm. I Norge bedriver man fortfarande säljakt och vi riskerade att bli nerklubbade. Alla 20 deltagande SÄLar kom dock hem helskinnade.

34. Den 27 juni-2 juli 2005
Båstads kammarmusikfestival (Konstnärlig ledare var Helen Jahren)
Vi var en grupp SÄLar som deltog i festivalen. Den 29 juni lyssnade vi på Primula veris med bl.a. Beethovens Kreutzersonat och på Saxifraga granulata med bl.a. Sjostakovitjs violasonat med Oslo stråkkvartett.

Den 2 juli var vi först i i Hovs kyrka och njöt hela kvällen av maratonkonserten Al fine.

35.Den 20-28 september 2005

Höjdpunkter i Kina
Dag 1 Avresa från Skandinavien med SAS
Dag 2 Ankomst till Shanghai. Utflykt till the Bund. Två övernattningar i Shanghai
Dag 3 Stadsrundtur i Shanghai. Vi besökte bl.a. Peace Hotel och Shanghai museum!
Dag 4 Shanghai-Xian Två övernattningar i Xian
Dag 5 Utflykt till terrakotta-armén
Dag 6 Xian-Beijing. Tre övernattningar i Beijing.
Dag 7 Utflykt till den kinesiska muren.
Dag 8 Utflykt till förbjudna staden och
himmelska fridens torg. Vid Himmelstemplet såg vi en flock skatduvor
Dag 9 Beijing-Skandinavien
Deltagarantal 31 personer
Resan var fulltecknad
En extra SÄLresa med samma program startade den 13 september

I november numret 2005 av medlemstidningen fanns en reseberättelse av Hans Hallander


36. Den 5-10 december 2005 flög vi från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till München Här finns de berömda museerna Pinakothek der Moderne, Neue Pinakothek och Alte Pinakothek. Lehnbachhaus har en stor samling av målningar av Kandinsky och andra konstnärer i Der Blaue Reiter. Vid vårt besök visades en stor retrospektiv utställning av Franz Marc. I München såg vi högklassig opera i Bayerische Staatsoper.På programmet stod Julius Caesar av Händel och Manon Lescaut av Puccini Synopsis finns här

Huvudrollen i Manon Lescaut sjöngs av Norma Fantini och dirigent var Fabio Luisi-en fantastisk upplevelse. Från Mûnchen åkte vi buss till Stuttgart. Här besökte vi först Staatsgalerie Stuttgart med en förnämlig konstsamling och därefter det nyinvigda , arkitektorist spännande Kunstmuseum. Innan vi flög hem till Sverige åkte vi till ett annat aktuellt museum i Baden-Baden med Sammlung Frieder -Burda.

Vi var 25 deltagare.

37. Den 24 februari-2 mars 2006 deltog 44 SÄLar i en konst- och musikresa till Barcelona och Valencia.

I Barcelona såg vi arkitektur av Antoni Gaudi bl.a.Park Güell och den ofullbordade kyrkan Sagrada Familia , Picassomuseet , Fundacio Joan Miró, Nationalmuseet för Katalansk konst och Museet för samtidskonst MACBA som är ritat av den aktuell museiarkitekten Richard Meier Den berömda operan Liceu gav vid vårt besök Otello av Verdi. Synopsis av operan finns här . Valencia har en av de viktigaste kulturella byggnaderna i Europa ritad av de mycket aktuella arkitekterna Santiago Calatrava (berömd för Turning Torso i Malmö men mycket häftigare i Valencia) och Felix Candela konstsamlingen Ivam med en intressant samling av Julio Gonzales var mycket sevärd. Där såg vi också en stor utställning av islänningen Erro. Roman.

38. Den 26 mars till 4 april 2006 konst och opera i USA. Vi flög med SAS till New York där vi började med en välkomstmiddag. Nästa dag gjorde vi en stadsrundtur och besökte The Guggenheim museum med en stor utställning av skulptören David Smith och Klee and America på Neue Galerie Vi besökte också det fantastiska the Metropolitan Museum. Där såg vi bl.a. Robert Rauschenbergs Combines
MoMa har en av världens bästa samlingar av modern konst . Vid vårt besök visde man den stora utställningar av Edvard Munch. Frick collection med en specialutställning om Goyas sista år 1824-1828 i Bordaux, The Whitney museum med biennal, Hopper och Calders fantastiska cirkus ingick naturligtvis i resan. Vi hann se opera i Metropolitan opera house (Beethovens Fidelio med bl.a Karita Mattila och Luisa Miller av Verdi.

Vi åkte buss till Philadelphia (med Museum of arts (utsökta verk av Brancusi ,Twombley, Miró och Mondrian) och Barnes foundation som har en av världens finaste privatsamlingar.Bussfärden gick vidare till Washington med Smithsonian museums, National Gallery of Arts med specialutställningar om Dada och Cezanne i Provence

På Kennedy Center Washington National Opera gav man den 1 april "Kärleksdrycken" av Donizetti .

Intresset för USAresan var stort ( 33 SÄLar deltog)
Nils-Holger Areskog har skrivit en reseberättelse i novembernumret av Medlemsbladet 2006.

39. Den 3-10 oktober 2006 gjorde SÄL en rundresa på Sicilien. Här var då varmast i hela Europa.
Detaljer finns på Temaresors internetlänk "Sicilien-en kulturell mångfald"
Resan gick med flyg till Catania vid foten av Etna. Bussresan runt ön gick först till Tauromina och den antika teatern. I Cefalú besökte vi den medeltida katedralen. I Palazzo Abatellis i Palermo var en av höjdarna Antonello da Messinas Bebådelsen som Sture Linnér så målande beskrivit i sin bok Strövtåg på Sicilien.

Via den antika staden Segestra kom vi till den medeltida byn Erice och Marsala med sina dessertviner.

Nästa mål var den grekiska bosättningen Selinunte och tempeldalen Agrigento som står på Unescos

världsarvlista. I Piazza Amorina imponerades vi av golvmosaik med damer i bikini i en romersk villa från 300-talet. Den sista hållplatsen blev Siracusa där Caravaggios Santa Lucias begravning blev en värdig slutpunkt. När vi (57 SÄLresenärer) var på Sicilien var det det varmaste stället i Europa F Förutom att vi fick en genomgången av grekisk, romersk, bysantinsk, arabisk och normandisk kultur fick vi uppleva sköna bad, en blommande natur och kulinariska upplevelser.

40. Den 23-30 oktober 2006 gjorde vi en konstresa till Schweiz. Vi (44 SÄLresenärer) flög till Zürich och åkte därifrån en rundtur i buss via Luzern (med Picasso-museum ,Kunstmuseum och Sammlung Rosengart ) till Martigny som är omgivet av alper och vingårdar. Här besökte vi Fondation Pierre Gianadda som har en fantastisk skulpturpark. H östen 2006 visar museet en enastående intressant utställning av Europeisk konst från Metropolitan Museum i New York.

Vi åkte vidare till Vevey med Musée Jenisch som bl.a.har en stor samling av Oskar Kokoschka. I Lausanne såg vi Collection de l´Art brut med en märklig samling naiv konst. I Kunstmuseum Bern finns en förnämlig samling. En höjpunkt var det nyöppnade Zentrum Paul Klee. Kunstmuseum Basel har betydande samlingar av äldre klassisk konst, modern konst och samtidskonst. Vid vårt besök visades en specialutställning av Kandinsky Det var en av de bästa i sitt slag.


Vi besökte Tinguely museet och museet som Ernst Beyeler låtit uppföra med en av världens förnämsta privatsamlingar av konst. Specialutställningen EROS innehöll verk av 50 internationellt kända konstnärer. Vi besökte vidare Sidney och Jenny Browns privata konstsamling: Stiftung Langmatt i Baden. I Zurich finns en utsökt konstsamling i Kunsthaus
I Winterthur såg vi Sammlung Oskar Reinhardt am Röhmerholz och Kunstmuseum Winterthur.En finess med resan är att vi får se några privatsamlingar som bara är öppna för tidsbeställda gruppresor.

"Simon Boccanegra" av Verdi med bl.a. Barbara Frittoli och Thomas Hapson var en riktig höjdare

Sammlung E.Bührle innehåller en förnäm samling fransk konst Alla 200 mästerverken kan ses här.

41. SÄLresa till Paris den 12-18 februari 2007

Till huvudmålen hörde det nya Musée de Quai Branly i Lego-expressioistisk stil för utomeuropeisk konst,
Musée de l´Orangerie, Brancusis atelier Se mer om Brancusi här, Webcam Pompidou, Centre Pompidou, Picassomuseet, Louvren, Musée d´Orsay och Musée Marmottan Monet , Musée de l´art Moderne de Paris.

Viktigast av allt var besöket i Brancusis ateljé där man kan se nästan allt han gjort bl.a, SÄLEN


Vi lyckades få biljetter till operaförställningen Don Giovanni med Peter Mattei

42. SÄLresa till Italien den 4-11 mars 2007 under rubriken Delikatesser för kropp och själ.
Resan gick till bl.a. Bologna,Florens och Parma. Utöver det officiella programmet besökte vi
Ufficierna och Marino Marini museet i Florens.
I Palazzo Strossi såg vi en specialutställning av 50 verk av Cezanne.

43. Den 26 juni-1 juli 2007 åkte 25 SÄLar till Tyskland för att se på konst.

Först åkte vi till Hannover och Sprengel-museet som förutom den fina permanenta samlingen av modern konst visade aktuella konstnärer under rubriken ”Made in Germany”.

Ett av huvudmålen för resan var Kassel. Där visar man under 100 dagar vart femte år ”Documenta” som är ett måste för alla som är intresserade av samtidskonst. Här fick vi oförglömliga upplevelser och storartad underhållning.Själv minns jag Ulf Rollofs flugfångare och Joseph Beuys föreläsningar. Kvar finns nu hans 7000 ekar. Vi kan också se änden på Walter de Marias jordkilometer.

Med på utställningen 2007 var 1001 kineser som aldrig tidigare varit hemifrån och lika många antika kinesiska stolar. De flesta av årets konstnärer var tidigare okända men kommer säkert att dyka upp i olika sammanhang i framtiden.

Via Bielefelds konstmuseum åkte vi till Herford. Här finns ett märkligt museum ritat av den kände arkitekten Frank Gehry. I den märkliga utställningen ”Tystnaden” kunde vi bl.a. se en kopia i bly av en rulle med Bergmanfilmen med samma namn.

En höjdpunkt på resan blev besöket i Skulptur Projekte Münster 07. Det startade för 30 år sedan och är så exklusivt så det förnyas bara vart tionde år. Lyckligtvis så bevarar man många av de tidigare installationerna. Münster är därför ett Mecka för alla som är intresserade av skulptur. Nu liksom för 10 år sedan låg jag på rygg på en gräsmatta och begrundade Kabakovs installation med text av Goethe i en TV-antenn uppe i himlen. Till årets nyinstallationer hörde en konstnärligt utsmyckad offentlig toalett, en djurcirkus med en saltstod av Lots hustru, en förfalskad arkeologisk utgrävningsplats och en inverterad pyramid Sådana upplevelser gör att man utvecklas. I resan ingick också besök i flera museer med konst där vi åtminstone delvis kunde känna igen oss tex i Kunsthalle Bielefeld och Kunsthalle i Bremen.

Att betrakta konst är att förnimma en del av evigheten.

44.Den 10 oktober 2007 åkte 45 stycken SkåneSÄLar och SÄLar kommunalt med tåg och buss till Ordrupgaard i Köpenhamn för att se en mycket intressant utställning som pågår t.o.m. 25 november med Piet Mondrian. Han målade från början helt föreställande men blev en av 1900-talets viktigaste abstrakta konstnärer och grundade neoplasticismen och de Stijl. På utställningen visade man modeller av hans ateljéer i Amsterdam, Paris och New York och spelade jazzmusik från hans skivsamling.

På museet finns också en fin samling impressionister och danska Guldålderskonstnärer.

Vi åkte vidare till Louisiana och en utställning av den högst värderade nu levande realistiske bildkonstnären Lucian Freud

En annan utställning innehöll 250 fotografier av den kände amerikanske modefotografen Richard Avedon.

45. Den 17-21 oktober 2007 åkte vi till Istanbul med Temaresor
Där pågick den berömda biennalen och intresserade fick tillfälle att se Istanbul Museum of Modern Art med David Elliotts fina utställning av de tidigare nio biennalerna. En höjdare var föreställningen med de dansande Dervisherna på ändstationen för orientexpressen.

Totalt deltog 80 SÄLAR som hade glädjen av att åka båt på Bosporen i strålande sensommarväder.

46.Den 9-13 december 2007 gjorde vi en Opera- och konstresa till Berlin.

Resenärer från Göteborg och Stockholm flög medan Malmöresenärerna åkte buss

De operor som fanns på programmet var

Rigoletto av Verdi( Komische Oper) alternativt Mozarts Figaros bröllop på Staatsoper

Nästa kväll såg vi en onödigt moderniserad Trollflöjt på Komische Oper

Sedan kom Kärleken till de tre apelsinerna av Prokofjev eller en konsert med Pincas Zuckerman på Filharmononin.

La Donna del Lago av Rossini i (Deutsche Oper) blev en riktig höjdare med oförglömliga sångare.

De konstmuseer vi besökte var Gemäldegalerie med en av världens bästa samlingar av konst från 1200-1700talet, Alte Nationalgalerie med konst från 1800-talet och Neue Nationalgalerie med en utsökt samling 1900-talskonst.

I Neue Nationalgalerie såg vi en utställning av Janis Kounellis som är född i Grekland men bosatt i Italien.

Han visade installationer med stolar, kolsäckar, järnbalkar och gamla symaskiner. Hans konst representerar den fattiga konsten Arte Povera som arbetar med billiga eller återfunna material.

En dag gick åt för att se samtidskonst i Hamburger Bahnhof med Flicksamlingen och Sammlung Berggruen med Picasso, Matisse och Klee. De mest ambitiösa hann att se Pergamonmuseet och Egyptiska museet med Nefertitebysten. Särskilt nöjda var besökarna på Historiska museet.Till välkomst- och avskedsmiddagen drack vi Amarone Classico della Valpolicella 2003!

Vi var 37 SÄLar med på resan
 

47. Den 5-14 april 2008 (Sakura-Matsuri ,körsbärsblomsfestivalen ,hålls under denna tid i hela Japan) gjorde vi en oförglömlig resa under rubriken " På spaning efter Japans själ".

Japan är ett Ö-rike, kanske det sista ännu ej helt kartlagda landet i världen och som även kallas kontrasternas och paradoxernas land.Exemplevis förenas traditionen att kejsaren är släkt med Solgudinnan med världens kanske mest avancerade tekniska innovationer Japan var stängt för utlänningar i över 200 år varför landet kunde utveckla egen kultur, konst, teknik, etik organisationer m.m.Till detta bidrog även avsaknandet av olja,malm,skog och vattenkraft. Japan har bara haft sin hjärnor att utveckla maximalt.Detta påverkar människor, människosynen, karaktär, konstuppfattningen, liksom samspelet mellan fysisk och psykisk utveckling Kampsporterna, Nohteater,trädsgårdskötsel,kalligrafi,blomsterarrangemanen geishans konversationsteknik ,tedrickandet bland mycket annat räknas som konst och är mycket fascinerande att försöka förstå och njuta av.

Den började med ett besök på svenska ambassaden i Tokyo

Vi fick en fin introduktion till Japansk teknik, kultur, samhällssystem, religion och estetik vid av tekniska attachén Torsten Karlsson och kulturattachén Anette Masui. Tidigare Japanska ambassadören i Sverige H.E.Mr Otsuka gjorde ett bejublat framträdande med sång, spel och dikt på svenska och japanska. Vi träffade den svenske företagaren Mats Bruzeus i Shibuya stadsdelen och hörde honom berätta om kultur och nöjesliv i dagens Tokyo.

Vi spanade ett par dagar i några av Tokyos mest berömda museer Tokyo National Museum, The National Museum of Western Art och National Museum of ModernArt . Intressant var även Shintohelgedomarna i Meiji parken och det omstridda Yakusuni shrine där japanska soldaters själar sägs vila. Naturen är i Japan konstens och all utvecklings moder. Därför sökte vi upp en av landet vackraste platser utanför huvudstaden nämligen Hakone. Vi övernattade i ett värdshus, badade i heta källor, sov på traditionella mattor och klädde oss i kimono.

Med hjälp av höghastighetståget Shinkansen färdades vi sedan till den gamla kejsarstaden Kyoto, blommornas och templens huvudstad. Vi njöt av Den gyllene paviljongens förföriska skönhet liksom Ryoan-Ji, stenträdgården och näktergalsgolvet i shogunpalatset som var en verklig kontrast till den brusande grannstaden Osaka.

För många av oss blev besöket i ett av världens mest omtalade museer Miho ritat av arkitekten I M Pei resans höjdpunkt.

Man har lyckats skapa ett paradis på jorden genom en fullständig harmoni mellan natur och konst.

Resenärerna fick tillfälle att sammanfatta sina intryck i Haiku-form.

Pristävlingen resultat: 1.Gundla Järpe-Magnusson

"Med Nisse Trydings SÄLsamma japanresa Shinto och Budda samtalar med oss alla"

2. Barbro Sjöberg."Körsbärsträdens själ möter oss i vårens tid då Japan blomstrar"

3. Märta Sandberg "Blomskyar dofta -outgrundligt är Japan -hägern står stilla "

Vi flög hem från de spektakulära flygplatsen i Osaka ritad av Renzo Piano.

Intresset för resan var stort. Av ett sextiotal SÄLar som hade anmält sig fick trettioen plats.

Reseledare var Anders Törnvall, professor i Interkulturell kommunikation med inriktning mot Asiatiska kulturer i Linköping. Resan arrangerades av Winslow Travel AB i Linköping

 

48. Den 3-8 juni 2008 planerade vi en konstresa till Schweiz från Malmö T&R.

Eftersom antalet anmälningar hittills är få så blev resan inställd och vi satsar istället på att dubblera konst- och operaresa till Prag och Dresden

49. Den 10-15 och 23-28 september 2008 gjorde vi två konst- och operaresor till Prag och Dresden

Vi åkte buss till Dresden och gjorde nästa dag en stadsrundturen för att bl.a. se den nyuppbyggda Frauenkirche.

I Prag   gick vi till Statsoperan för att uppleva (Tosca med Maida Hunderling i titelrollen och Rigoletto med Richard Haan som Rigoletto och Marina Vyskvorkina som Gilda. På Nationalteatern såg vi Aida

En Mozartafton i Villa Bertramka ingick i båda resorna.

I Prag besökte vi  Nationalgalleriet i Sternbergpalatset , Mucha-muséet och Moderna muséet

I Dresdens Alte Gemäldegalerie såg vi verk av bl.a. Rafael (Sixtinska Madonnan), Rembrandt,Vermeer , Rubens, Cranach, Holbein och Dürer. Det finns ett förnämligt bildarkiv på internet för de som vill titta närmare på konsten i Dresden.

Gammalt porslin sonett av Carl Snolsky:

En kung i Sachsen samlade porslin,
      Men samlingsvurmen blef en riktig sjuka.
      Han bytte bort till kungen i Berlin
      Sitt garde -- tänk -- mot en kinesisk kruka!

      Femhundra man med sabel och karbin,
      Som preussarn visste att förträffligt bruka,
      I exercisen smidiga och mjuka,
      I krig en mur, tänk, mot -- en blå terrin!

      Femhundra man med hårpung och med puder!
      Slikt dårhusdåd allt vanvett öfverbjuder
      Från världens början -- ja, så tycker ni.

      Se’n bytet gjordes, har ett sekel svunnit:
      Femhundra tappra hjärtan brista hunnit,
      Den gamla krukan -- hon står ännu bi.

Resorna avslutades med besök på Semperoperan för att se Verdioperan Don Carlo respektive baletten Giselle.

I vardera resan deltog 30 nöjda SÄLar. Researrangör var Scandorama.

 

50. Den 3-12 oktober gjorde vi en länge efterfrågad konst- och operaresa till USA

Vi flög till Chicago och började med att besöka Museum of Contemporary Art .

Vi såg också de omtalade skulpturerna av Kapoor och Plensa i The Millenium Park

och de offentliga konstverken av Picasso , Miró , Calder och Chagall som ingår i Chicago Public Art.

En rundtur i buss och till fots gav oss en fin översikt över stadens arkitektur.

Operaintresserade kunde uppleva en fulländad föreställning av Manon av Massenet på The Lyric opera med

världstjärnorna Natalie Dessay och Jonas Kaufmann. En annan musikalisk höjdpunkt blev konserten med Chicago Symphony Orchestra som spelade Sibelius fjärde symfoni och Sjostakovitj femte symfoni.

En dag ägnade vi åt det fantastiska Art Institute of Chicago och The Smart Museum of Art

Nästa dag flög vi till San Francisco där vi besökte Califonia Palace of the Legion of Honor.

Under stadsrundturen åkte vi över Golden Gate Bridge och hälsade vi på våra kusiner i sälkolonin i Fishermans wharf.

Vi besök givetvis också San Fransiscos Museum of modern art, The Asian art Museum i Linoln Park och de Young Museum. 

Vi flög vidare till Los Angeles där vi gick till Los Angeles Museum of Art LACMA  med The Broad Contemporary Art Museum BCAM. Det är ritat av Renzo Piano, invigdes våren 2008 och har världens största och bästa samling av samtidskonst

Vi besökte också The Museum of Contemporary Art MOCA med en separatutställning av den märklige Martin Kippenberg.

Det var oförglömligt för oss att höra Esa-Pekka Salonen dirigera Tjaikovskis pianokoncert nr 1 med Yefim Bronfman

i Walt Disney Concert Hall. Hallen är ritat av Frank Gehry och sägs ha världens bästa akustik.

Våra musikaliska upplevelser avslutades med Madame Butterfly på Los Angeles Operan.

Sista dagen på resan blev en höjdardag med utfärd till Santa Monica Mountains och det strålande vackra Getty museet

Efter besök i Hammer Museum of Art med Hammer Collection  och den udda svenska videokonstnären Natalie Djurberg

reste vi till Pasadena med Norton Simon Museum. Där fanns en retrospektiv utställning av Marcel Duchamps men det som gjorde oss helt betagna var den permanenta konstsamlingen som överträffade allt vi sett på tidigare konstresor.

Vi var 28 begeistrade deltagare. Researrangör var Svenska Kulturresor i Malmö.

 

51. Den 1-11 november 2008 " På spaning efter Japans själ".

Första resan till Japan med SÄL i april blev snabbt fullbokad. Därför arrangerar vi en ny resa med Anders Törnvall som guide och ciceron. Vädret i november var behagligt svenskt försommarväder, ca 20 grader varmt! I naturen var de blommande körsbärsträden ersatta av intensivt röda lönnar och andra färgstarka lövträd.

Utöver innehåller i aprilresan besökte vi

The Hakone Open-Air Museum med en av Japans finaste samling av modern konst. I den vackra naturen fann vi en stor vacker skulpturträdgård med verk av Rodin, Moore, Milles,Miró, Brancusi !!!!......

I Picassohuset såg vi 300 verk som tillhört Maya Picasso

En hel dag var förlagd till "Paradiset på jorden" : Mihomuseet. Vi hade förmånen att se en separatutställning "Japan is beautiful"

med nobelpristagaren Kawabata som huvudperson.

Vi avslutade konstupplevelserna i The National Museum of Art i Osaka som bl.a. visar Joan Mirós 5x20 m stora vägg i keramik "Oskyldigt leende" från världsutställningen i Osaka 1970.

Museet återinvigdes 2004 och innehåller konstverk av världsklass från tiden efter 1945. En inressant vandringsutställning gällde

"Vi och dom" om hur österländsk och västerländs konst påverkat varandra genom tiderna.

 

Resan avslutades med en övernattning och besök i Hiroshima med Peace Memorial Museum,

som idag är en symbol för arbetet mot kärnvapen.

Haiku-tävlingen vanns av Alf Lundquist med

Flammande Lövverk

Heta K ällor och Sake

Livets H östresa.

Winslow Travel AB Storgatan 24 58223 Linköping var researrangör och vi var 26 deltagare.

 

52. Konst- och operaresa till Paris  den 23-26 januari 2009

En liten men intresserad grupp SÄLar fick uppleva fyra intensiva dagar med temat "Picasso och hans mästare".

Vi gick först till Louvren och såg en färgstark Picasso-kollektion som inramning till Delacroix "Kvinnorna i Alger"

I Musée d´Orsay  visades hans fantasifulla variationer på Manets "Frukost i det gröna".

Utställningen i Grand Palais var oförglömlig. Det var ett unikt tillfälle att få se några av bildkonstens klassiker ( inlånade från hela världen) tillsammans med Picassos tidiga mästerverk och fantasifulla variationer på tidigare mästares konst.

Bonus på resan var en vacker utställning kallad "Impressionisternas öga"i Musée Marmottan.

De färgade glasögonen gav Monet till slut tillbaka balansen i hans färgseende.

I Palais Garnier var vi med om världspremiären på operan Yvonne, princesse de Bourgogne av Philippe Boesmans. I Opera Bastille blev vi betagna av Lady Macbeth från Mtsensk av Sjostakovitch.

Båda operorna fick en mycket positiv kritik i Le Figaro.

 

53.En fulltecknad Kulturresa till Kairo och Alexandria i Egypten den 8-15 februari 2009

Vi flög till Kairo och åkte buss till Memfis, Sakkara , Giza-pyramiderna, Sfinxen och solbåten.

I Egyptiska muséet fastnade vi för vi Tuthankamons skatter och Fayom-mumiernas underbara porträttmålningar.

Det nya koptiska muséet och baletterna i operahuset var andra höjdare.

I Alexandria imponerades vi av Bibliotheca Alexandrina som är ritat av den norska arkitektfirman Snöhätta.

Under bussresan till Alexandria stannde vi i Wadi an- Natrun och visades runt i ett kloster av en munk som ingen av oss kommer att glömma. En oväntad bonus blev besöket i 11e Cairo-biennalen för samtidskonst. Vi fick se konst av aktuella konstnärer från hela världen bl.a. Karin Ward från Örebro, Eija Lisa Ahtila från Finland och Jennifer Steinkamp från USA. Besöket skakade om samtliga SÄL-själar

särskilt SÄLar med psykiatri och klinisk kemi som specialitet.

Det var t.o.m. en kirurg och en ögonläkare som fick upp ögonen för samtidskonsten.

Kontrollera själv varför genom att logga in på Cairo-biennalens tour

54. Den 9-11 mars 2009 gjorde vi en opera- och kulturresa till Oslo med specialvisning av Snöhättas nya operahus 

Resan gick med flyg från Köpenhamn, Göteborg eller Stockholm .

Vi upplevde en koncert med himmelsk musik på tidstrogna instrument av Les Arts Florissants.

Vi besökte Munchmuseet med specialutställningarna alfa-omega och färgträsnitt av världsklass

I Nationalgalleriet såg vi den unika utställningen med Munchs olika variationer på temat

Den sjuka flickan, och i Astrup Fearnley Museet upplevde vi samtidskonstens mest lysande stjärnor.

Resan innehöll två utsökta middagar som bidrog till att den var en av de smakfullaste i SÄLs historia.

Vi var 32 deltagare. Researrangör var Svenska Kulturresor i Malmö.

55.Kultur- och naturresa till Gotland i samband med SÄLmötet i Visby den 5-7 juni 2009.

Under en SÄL-resa antingen eller efter SÄL-mötet

Besök på Stora Karlsö

Buss till Klintehamn och 30 minuters båtresa till ön.

Stora Karlsö har en för Sverige mycket ovanlig natur med höga klintar, orkidéängar och ett mycket rikt sjöfågelliv med häckande sillgrisslor och tordmular på klippavsatserna. Vandringstur med guide. Lunch på Karlsö restaurang.

Södra Gotland med Kattlunds medeltida museigård, Öjakyrka, Stenmuséet i Kättelvik, Hoburgen, Vamlingby prästgård med museum Lars Jonsson, Naturrum och Linnéträdgården.

Södra Gotland har genom århundraden levererat sandsten till Europas kyrkor och slott. Här möter också väna lövskogsängar och vackra öde stränder. Bussen stannade vid Kattlunds medeltidsgård och Öja Kyrka, där öjamadonnan har sitt ursprung. Vidare färd mot söder och Hoburgsgubben via stenmuséet i Kättelvik. Lunch på Majstregården vid Hoburgen. Återfärden går via besök i Vamlingbo Prästgård, där fågelmålaren Lars Jonsson har sitt museum. Vid Vamlingbo Prästgård ligger också Naturum, Linnéträdgård och Vamlingbo kyrka.

56. Den 26-29 juli 2009 åkte vi i buss Kristianstad- Baden Baden tur och retur med buss

för att njuta av rysk opera och konst.

Det kan verka omdömeslöst att åka flera hundra mil för att under några timmar uppleva två små operor och en konstutställning.

Vi som gjorde det ångrar oss i alla fall inte. I Festspielhaus såg vi Aleko av Rachmaninoff och Jolantha av Tjaikovsky.

Musiker, kör och dirigent (Valery Gergyjev) kom från Marinskijteatern i Sant Petersburg och sångarna var av världsklass med den gudabenådade Anna Netrebko i titelrollen. I tidningen Die Welt talar man om "Total Thriumph".

I totalupplevelsen ingick också en utställning av Der blaue Reiter i Frieder Burda muséet.

 

57. Den 7-13 september 2009 gjorde vi

en konstresa till alplandet Schweiz med dramatiska natur-och kulturmiljöer.

Vi flög till och från Zürich och gjorde en rundtur i buss via Luzern (med Picasso-museum ,Kunstmuseum och Sammlung Rosengart) Vi åkte vidare till den lilla staden Martigny som är omgiven av alper och vingårdar. Här besökete vi Fondation Pierre Gianadda som har en fantastisk skulpturpark och en enastående intressant utställning från Pushkinmuséet i Moskva. I Lausanne besökte vi Collection de l´Art brut med en märklig samling särlings- konst. Ett extra inslag blev Fondation de l´Heremitage som visade en exklusiv samling konst från Schweiziska privatsamlingar.

I finns en förnämlig samling. En höjdpunkt blev Zentrum Paul Klee med en komplett samling av Klees grafik. Även i Kunstmuseum Bern fick vi se fin konst. Kunstmuseum Basel har betydande samlingar av äldre klassisk konst, modern konst och samtidskonst och vi hade dessutom förmånen att få se 2009 års mest omtalade utställning av van Goghs landskap.

Museet som Ernst Beyeler låtit uppföra innehåller en av världens förnämsta privatsamlingar av konst. Specialutställningen innehöllverk av familjen Giacometti. Tinguely museet gav som vanligt glädjestunder.

Vi besökte vidare Sidney och Jenny Browns privata konstsamling av impressionister: Stiftung Langmatt i Baden.

I Zurich fann vi en utsökt konstsamling i Kunsthaus.  

Vår grupp hade också förmånen att få privat bli insläppta i Sammlung E.G. Bührle  Den innehåller en berömd samling fransk konst med 200 mästerverk.  En kulinarisk upplevelse blev middagen i Kronenhalle.

I Winterthur besökte vi Museum Oskar Reinhart am Stadtgarten som visar en samling av konstens stora mästare

"Im Dialog-die zwei Sammlungen Oskar Reinhart"

Researrangör var Svenska Kulturresor AB. Tel 040 103570, fax 040 303570, E-brev: info@kulturresor.se.

58. Den 16-22 oktober 2009 var vi på spaning efter Rysslands själ, konst, estetik och kultur.

En resa där vi fick en insikt i och kunskap om rysk historia, kulturhistoria och konst.

Nutid och dåtid -en resa med Nina och Anders Törnvall till Muséer bl.a.

Tretiakov och Pushkinmuséet. i Moskva

och Erimitaget och Ryska muséet i S:t Petersburg

Baletten Coppelia med musik av Leo Delib på Bolshoiteatern i Moskva och

Operan "Krig och fred" av Prokofiev på Mariinsky i S:t Petersburg

Anders Törnvall, Linköping, är professor i Interkulturell

Kommunikation med inriktning mot Rysk, Östeuropeisk och

Asiatiska kulturer . Som religionsvetare och pedagog har Anders ett

stort kunnande och intresse för Ryssland. När det gäller denna

konstresa till Ryssland samarbetar Anders med sin ryskfödda fru,

läkaren Nina Törnvall. Nina har också arbetat som internationell

guide i Moskva

Resan hade 35 deltagare och var övertecknad.

Resan är beskriven  av Gunnar och Märta Sandberg i Sälbladet Nr 1 2010

59.Den 15-23 november 2009 gjorde SÄL en konst-och musikresa till Madrid-Merida-Lissabonc
Vi flög till Madrid och startade med en stadsrundtur och fick se en rad nya byggnader av kända arkitekter.

Museibesöken började med Reina Sofia-museet för modern konst med bl.a Picassos Guernica .

I Teatro Real såg vi en fin föreställning av operan Italienskan i Algeriet av Rossini.

Nästa dag var vi  på Museo National del Prado med bl.a. Hieronomus Bosch och det fantastiska Museo Thyssen Bornemisza,  Båda muséerna har  nyligen utvidgat lokalerna. Tredje dagen besökte vi i Museo de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando som har en mycket intressant samling målningar av fram för allt Goya. Särskilt intressant var orginalplåtarna till "Krigets faser". En ny, arkitektonisk attraktion var Caixa Forum Madrid.
Resan gick vidare med buss till Merida där vi besöker det berömda Museo National de arte Romano
Efter en övernattning i Merida fortsatte resan med buss till Lissabon och en stadsrundtur.
En huvudattraktion var Gulbenkians privatsamling
med  Centro Arte Moderna.

Där såg vi bl.a. mycket intressanta filmer av dansken Jesper Just.

Det nya Muséet för samtidskonst och Sintra med Bernardo collection of modern art var andra planerade mål.

I Museu Nacional de Arte Antigua stod vi länge framför Saint Antonius Frestelse av Bosch.

En kväll lyssnade vi på fado.

En positiv överraskning blev det nyöppnade muséet i Cascais med konst av Paula Rego.

Resan avslutas med Privatmuseet för Portugals andra kända konstnär, Vieira da Silva och området för för världsutställningen i Lissabon 1998 med den berömda järnvägsstationen av Calatrava.

Resan var övertecknad (37 deltagare) och det finns en lång väntelista

60. Den 8-16 mars 2010 en konst-och musikresa till Madrid-Merida-Lissabon
Vi flög till Madrid och startade med en stadsrundtur. Museibesöken började med Museo de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando som har en mycket intressant samling målningar av bl.a. Goya.

Vi såg förstås också Museo National del Prado med bl.a. Hieronomus Bosch och det fantastiska Museo Thyssen Bornemisza,  Båda muséerna har  nyligen utvidgat lokalerna. En ny attraktion var Caixa Forum Madrid.

Museibesöken inkluderade Reina Sofia-museet för modern konst med bl.a Picassos Guernica .

En kväll hadevi turen att få höra en koncert med en av världens främsta pianister Gregory Sokolov

Resan går vidare med buss till Merida där vi besöker det berömda Museo National de arte Romano
Efter en övernattning i Merida fortsätter resan med buss till Lissabon. Efter en stadsrundtur och besöker vi Privatmuseet för Portugals mest kända konstnär, Vieira da Silva .

Vi fick tillfälle att höra operan La Traviata i en uppsättning från Rostovoperan från Ryssland

En huvudattraktion var Gulbenkians privatsamling med  Centro Arte Moderna.

liksom det nya Muséet för samtidskonst

Resan avslutades med det nya Paula Rego muséet i Cascais

och området för för världsutställningen i Lissabon 1998 och

Researrangör var Svenska Kulturresor AB i Malmö.

 

61.Den 22-26 mars 2010

Konstupplevelser  i Bryssel, Antwerpen, Brygge, Gent och Rotterdam.

EU-staden Bryssel, där det stora konstmuséet Musées des Beaux-Arts BOZAR med de två muséikomplexen Musée d´Art Ancien och Musée d´Art Modern är huvudmålet. Vi började med att besöka Magritte Museet som öppnades i juni 2009.

Det finns en databas med bilder från museeet.

operan i Bryssel såg vi Idomeneo, Kung av Kreta av Mozart. Idamine sjöngs av Marlena Ernman.

Våra kulturupplevelser fortsatte i Antwerpen med Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpens största konstsamling med flamländsk 1600-tals konst, Rubenshuis som var Rubens bostad och ateljé

och Katedralen med tre verk av Rubens.

En utflyktsdag ägnade vi åt Brygge med en helt oförstörd medeltida stadsbild. Vi besökte Hans Memling-muséet och

Groeninge Museum, Brygges främsta museum för de sköna konsterna. Dagens höjdpunkt blev ett besök i Sint Baafskatedralen i Gent med Hubert och Jan van Eycks  ”Gent-Altaret” från 1432.

Hemresedagen åkte vi till den holländska hamnstaden Rotterdam för ett besök på Museum Boijmans van Beuingen med konst från europeisk medeltid till modern tid.

Resan till Belgien skedde med SAS:s flyg från Stockholm eller Köpenhamn till Bryssel ToR. Vi gjorde kultursightseeing med en mycket kunnig guide i Bryssel, Brygge, Gent och Antwerpen.  

Arrangör var Ingemar Ringqvist, Svenska Kulturresor AB i Malmö.

61. Den 23 mars-2 april 2010 upprepade vi den uppskattade resan till Japan med Anders Törnvall som sakkunnig organisatör och informatör. Naturupplevelserna med blommande körsbärsträd var som i resa nr 46 ovan.

Innehållet med bl.a. besök i The Hakone Open-Air Museum , Mihomuseet , The National Museum of Art i Osaka ,

The National Museum of Art i Osaka och Peace Memorial Museum i Hiroshima var som i resa nr 50.

62. Den 9-15 april 2010 På spaning efter Rysslands själ, konst, estetik och kultur.

Om man vill se den viktigaste konsten i orginal som skapades för 100 år sedan måste man åka till Moskva och St Petersburg.

De båda samlarna Serge Schukin och Ivan Marosov köpte under åren 1900-1914 utsökt fransk konst av fram för allt Matisse och Picasso. Tavlorna beslagtogs efter revolutionen men visas sedan 1948 på Pushkinmuséet i Moskva och Erimitaget i St Petersburg.

Muséer vi besökte var

Tretiakov och Pushkinmuséet i Moskva. De viktigaste konstverken kan du se här.

Tretiakovmuseet har den finaste samlingen ryska ikoner i världen.

En ikon i den abstrakta konsten "Den svarta kvadraten" av Malevitj såg vi i Tretiaakovmuseets

moderna avdelning.

Den ingår i världens första abstrakta självporträtt

Höjdartavlorna på Erimitaget i S:t Petersburg kan du se här.

Problemet med att de lokala guiderna bara vill visa de kejserliga praktsalarna löste vi.

Ryska muséet (som vanliga turister sällan ser) gav oss möjligheter att se fler tavlor av Malevitj, Kandinsky och Chagall.

Vid vårt besök hade vi  denna gång turen att få uppleva Tjaikovskijs opera Eugene Onegin på Bolshoj operan i Moskva

I St Petersburg med den berömde chefdirigenten Valeri Gergyev fick vi uppleva en fantastisk nypremiär av operan

Aposteln Paulus mirakel. Den hade premiär 1995 och anledningen var att man firade att kompositören Nikolaus Karetnikov skulle ha fyllt 80 år. Hans musik var förbjuden att framföras i Ryssland under kommunisttiden. Det var nu ett unikt tillfälle att få uppleva en modern rysk opera.

Vi var 17 deltagare med Nina och Anders Törnvall som ledare av spaningen efter Rysslands själ.

En höjdpunkt var besöket på svenska ambassaden som gav oss utomordentligt fin och aktuell information.

Researrangör var Winslow travels i Linköping.

Till skillnad från Aposteln Paulus kom vi hem helskinnade och mycket nöjda.

 

64. I samband med SÄLmötet i Arvidsjaur

7-11 juni: Natur och kultur i Lofoten.

I samband med vårmötet i Arvidsjaur reste en grupp SÄLar vidare till Lofoten.

Vi åkte buss från Arvidsjaur till Moskones i Norge och med båt vidare till Svolvaer. Nästa dag gjorde vi en heldagstur i strålande sol med lokal guide till Borg , Nusfjord, Sund, Reine, Stamsund och Valberg. Vikingamuseet i Borg finns i en 83 meter lång hövdingaborg som man har rekonstruerat efter arkeologiska utgrävningar. Det är ett strikt vetenskapligt projekt med utställningar av 1000-åriga föremål och beskrivningar av livet på vikingatiden. Personalen gick omkring i  tidstrogna kläder.

Hjälmarna hade inga horn som i påhittade filmer. Vi träffade en arkeolog från universitetet i Lund som skriver avhandling om hur vikingarna bevarade kött.

Han visade oss hur man kunde återvinna saltet.

Den stora naturupplevelsen kom dagen därpå när vi åkte med Lofotenferga på havsörnsafari. På vägen dit i buss såg vi en klippa med en koloni av tretåig mås. John Stenersen är en känd fågelguide och fotograf som skrivit boken ”Fugler i Lofoten”. John visade oss sina bästa fågellokaler med bl.a. ejder, måsar, trutar, skarvar och tobisgrissla. Lunnefåglarna(Papagaientaucher på tyska) var så här års längre ute till havs men vi fick lära oss hur det kan komma sig att de kan fånga fisk utan att tappa de 20 fiskar de redan har i näbben. Vi fick se eleganta uppvisningar av havsörnar som fångade fisk alldeles intill båten.

Bilderna är tagna av Nils-Ivar Thorell

Naturen i Trollfjorden var förtrollande vacker. Det finns nog ingen vackrare plats på jorden  i juni månad.

Många kända konstnärer t.ex. Per Krogh, Sven Erixon och Albin Amelin  åkte till Lofoten för att måla. Lars Lerin bodde i Konstnärshuset i Svolvaer i 12 år och har gett ut boken "Mellan husen - bilder från Lofoten". Vi såg konst av hans sambo Yngve Henriksen som bor kvar i Svolvaer och träffade en annan av Nord-Norges mest kända konstnärer Thor Erdahl i Kabelvåg. ”Skulpturlandskap Nordland” är en internationell konstsamling med 33 konstverk av inbjudna konstnärer från hela världen. Skulpturerna synliggör sin omgivning så att platsen får en ny dimension.

Störst intryck av konsten vi såg under resan gjorde därför "Duschkabinen". Installationen gjordes år 1996 av den världsberömde konstnären Dan Graham från USA . Vi var 74 deltagare som speglade oss inramade av sommargrönska och snötäckta fjälltoppar.

Solen gick aldrig ner under vår resa!

Sista resan som reseansvarig i SÄL :

65.Den 25 oktober-2 november 2010: Konst och musikresa till New York och Boston. Reguljärflyg med SAS.

Vi gjorde stadsrundturer i båda städerna.  Museer vi besökte i New York var The Metropolitan Museum

Här såg vi Mirós Holländska interiörer från 1928

The Museum of Modern Art ,MoMa som har en av världens bästa samlingar av modern konst , The Guggenheim museum ; Chaus and Classicism, Thannhauser Collection, Neue Galerie och Frick collection med specialutställning av spanska mästertecknare, The Whitney museum med Edward Hopper och ingick naturligtvis i resan.

På Metropolitan Opera såg vi Trubaduren och Don Pasquale (med Anna Netrebko!)

I Carnegie Hall hörde vi en underbar konsert med Orchestra of St. Luke´s och violinisten Christian Tetzlaff.

Vi åkte buss tur och retur mellan New York och Boston vilket gav oss härliga naturupplevelser i flammande höstfärger.

Sevärt i Boston var MFA (Museum of Fine Arts) med bl.a. John Singer Sargent's Rotunda och Isabella Stewart Gardner Museum och museet för samtidskonst ICA som är det första konstmuseet i Boston som byggts på 100 år. Där såg vi bl.a. Mona Hatoum.

Koncerten av Bostons Symfoniorkester med David Robertsson som diriget med musik av Brahms, Adams, Prokofiev och Bartók gjorde ett mäktigt intryck.

Vi var 22 deltagare

Researrangör var Ingemar Ringqvist

Svenska Kulturresor AB MALMÖ vilket innebar minnesrika matupplevelser inklusive hummer och goda viner.

 

 

En sammanfattning av de 65 resorna jag varit ansvarig för har publicerats

i Sälbladet nr 4 2010 på sidorna 18-21. Se här!

Där saknas de båda operorna Don Pasquale och Trubaduren som vi såg på Metropolitan i New York